КЕВР ще провери борсовите сделки на новото ръководство на "Булгаргаз" Снимка: © bTV

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва проверка на сключените сделки на газовия хъб "Балкан" от държавната газова компания "Булгаргаз". Проверката ще обхване сделките между 1 и 7 февруари, съобщиха от регулатора.

Повод за проверките са опитите на Румен Овчаров, Бойко Борисов и Делян Добрев да уличат новото ръководство на „Булгаргаз“ в „корупционна схема“. Ден след като те обвиниха дружеството, че е продало 60 000 мегаватчаса природен газ на борсата за облагодетелстване на близки фирми, енергийният министър Александър Николов отговори, че става дума за 37 хиляди мегаватчаса. Те са били реализирани "напълно прозрачно" на газов хъб „Балкан“, защото са били излишни количества и са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството.

Николов обвини бившия министър на икономиката и енергетиката при Сергей Станишев - Румен Овчаров, и ГЕРБ в "координирана атака" срещу националния интерес на България.

Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интерес

"Със заповед на председателя на КЕВР от 07.02.2022 г. работна група на регулатора от Дирекция „Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент /ЕС/ 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия /REMIT/“ започва проверка на сключени сделки на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г. - за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT. Повод за назначената проверка са медийни публикации през последните дни, по които Комисията се самосезира", съобщават от регулатора.

"След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката", посочва КЕВР. Едва тогава ще се решава и дали да се иска проверка за нарушения.

В съответствие с изискванията на REMIT докладът ще бъде обсъден на заседание на КЕВР. В зависимост от изводите и констатациите в него комисията ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламента.

Проверката ще бъде извършена от новото ръководство на регулатора, което се очаква скоро да бъде одобрено от парламента. Депутатите вече гласуваха намаляване на състава на КЕВР от 9 на 5 души.


Прекратиха с жребий мандатите на двама членове на КЕВР



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024