КЕВР ще провери борсовите сделки на новото ръководство на "Булгаргаз" Снимка: © bTV

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва проверка на сключените сделки на газовия хъб "Балкан" от държавната газова компания "Булгаргаз". Проверката ще обхване сделките между 1 и 7 февруари, съобщиха от регулатора.

Повод за проверките са опитите на Румен Овчаров, Бойко Борисов и Делян Добрев да уличат новото ръководство на „Булгаргаз“ в „корупционна схема“. Ден след като те обвиниха дружеството, че е продало 60 000 мегаватчаса природен газ на борсата за облагодетелстване на близки фирми, енергийният министър Александър Николов отговори, че става дума за 37 хиляди мегаватчаса. Те са били реализирани "напълно прозрачно" на газов хъб „Балкан“, защото са били излишни количества и са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството.

Николов обвини бившия министър на икономиката и енергетиката при Сергей Станишев - Румен Овчаров, и ГЕРБ в "координирана атака" срещу националния интерес на България.

Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интерес

"Със заповед на председателя на КЕВР от 07.02.2022 г. работна група на регулатора от Дирекция „Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент /ЕС/ 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия /REMIT/“ започва проверка на сключени сделки на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г. - за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT. Повод за назначената проверка са медийни публикации през последните дни, по които Комисията се самосезира", съобщават от регулатора.

"След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката", посочва КЕВР. Едва тогава ще се решава и дали да се иска проверка за нарушения.

В съответствие с изискванията на REMIT докладът ще бъде обсъден на заседание на КЕВР. В зависимост от изводите и констатациите в него комисията ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламента.

Проверката ще бъде извършена от новото ръководство на регулатора, което се очаква скоро да бъде одобрено от парламента. Депутатите вече гласуваха намаляване на състава на КЕВР от 9 на 5 души.


Прекратиха с жребий мандатите на двама членове на КЕВРАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023