КЕВР ще провери борсовите сделки на новото ръководство на "Булгаргаз" Снимка: © bTV

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва проверка на сключените сделки на газовия хъб "Балкан" от държавната газова компания "Булгаргаз". Проверката ще обхване сделките между 1 и 7 февруари, съобщиха от регулатора.

Повод за проверките са опитите на Румен Овчаров, Бойко Борисов и Делян Добрев да уличат новото ръководство на „Булгаргаз“ в „корупционна схема“. Ден след като те обвиниха дружеството, че е продало 60 000 мегаватчаса природен газ на борсата за облагодетелстване на близки фирми, енергийният министър Александър Николов отговори, че става дума за 37 хиляди мегаватчаса. Те са били реализирани "напълно прозрачно" на газов хъб „Балкан“, защото са били излишни количества и са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството.

Николов обвини бившия министър на икономиката и енергетиката при Сергей Станишев - Румен Овчаров, и ГЕРБ в "координирана атака" срещу националния интерес на България.

Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интерес

"Със заповед на председателя на КЕВР от 07.02.2022 г. работна група на регулатора от Дирекция „Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент /ЕС/ 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия /REMIT/“ започва проверка на сключени сделки на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г. - за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT. Повод за назначената проверка са медийни публикации през последните дни, по които Комисията се самосезира", съобщават от регулатора.

"След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката", посочва КЕВР. Едва тогава ще се решава и дали да се иска проверка за нарушения.

В съответствие с изискванията на REMIT докладът ще бъде обсъден на заседание на КЕВР. В зависимост от изводите и констатациите в него комисията ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламента.

Проверката ще бъде извършена от новото ръководство на регулатора, което се очаква скоро да бъде одобрено от парламента. Депутатите вече гласуваха намаляване на състава на КЕВР от 9 на 5 души.


Прекратиха с жребий мандатите на двама членове на КЕВРАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024