Снимка: © bTV

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва проверка на сключените сделки на газовия хъб "Балкан" от държавната газова компания "Булгаргаз". Проверката ще обхване сделките между 1 и 7 февруари, съобщиха от регулатора.

Повод за проверките са опитите на Румен Овчаров, Бойко Борисов и Делян Добрев да уличат новото ръководство на „Булгаргаз“ в „корупционна схема“. Ден след като те обвиниха дружеството, че е продало 60 000 мегаватчаса природен газ на борсата за облагодетелстване на близки фирми, енергийният министър Александър Николов отговори, че става дума за 37 хиляди мегаватчаса. Те са били реализирани "напълно прозрачно" на газов хъб „Балкан“, защото са били излишни количества и са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството.

Николов обвини бившия министър на икономиката и енергетиката при Сергей Станишев - Румен Овчаров, и ГЕРБ в "координирана атака" срещу националния интерес на България.

Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интерес

"Със заповед на председателя на КЕВР от 07.02.2022 г. работна група на регулатора от Дирекция „Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент /ЕС/ 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия /REMIT/“ започва проверка на сключени сделки на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г. - за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT. Повод за назначената проверка са медийни публикации през последните дни, по които Комисията се самосезира", съобщават от регулатора.

"След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката", посочва КЕВР. Едва тогава ще се решава и дали да се иска проверка за нарушения.

В съответствие с изискванията на REMIT докладът ще бъде обсъден на заседание на КЕВР. В зависимост от изводите и констатациите в него комисията ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламента.

Проверката ще бъде извършена от новото ръководство на регулатора, което се очаква скоро да бъде одобрено от парламента. Депутатите вече гласуваха намаляване на състава на КЕВР от 9 на 5 души.


Прекратиха с жребий мандатите на двама членове на КЕВРАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"