Кейт Уинслет знае колко е трудно за един актьор да предскаже реакцията на публиката спрямо образа му - независимо дали самият актьор е обикнал ролята си и се е потопил изцяло в нея.

"Мер от Ийсттаун" е доказателството, че любовта може да бъде взаимна, когато талантът и добрата история се съчетаят в едно цяло. Мер на Кейт Уинслет е "несъвършена, неподредена, разбита, фрагментирана, трудна жена", но едва ли има зрител, който да не е останал дълбоко трогнат от нейния образ след 7-те епизода на сериала по HBO.

"Обичам белезите и недостатъците й, обичам грешките й и факта, че тази жена няма копче за изключване. Знае само командата "Давай напред", казва Уинслет в интервю за "Ню Йорк Таймс".

45-годишната британска актриса прави великолепно превъплъщение в ролята си на детектив от малко градче край Филаделфия. Налага се да промени начина, по който движи мускулите на лицето си, за да може да пресъздаде специфичния диалект на хората в този район на Америка, но дори това не е най-голямото предизвикателство пред нея.

Истинската трудност е да възприеме жестоката драма на Мер Шиън като своя.

Героинята й е майка на дете със сериозни психични проблеми. Синът й страда от наркотична зависимост и в крайна сметка посяга на живота си. Изгубила своя син, тя продължава да се грижи за неговото малко дете като за свое и да се бори за здравето и безопасността му на всяка цена.

За да влезе в ролята, Кейт Уинслет (майка на двама синове на 7 и 17 г., и на дъщеря на 20 г.) се среща с родители, които са минали през същия кошмар като Мер. Актрисата работи с психотерапевт, който помага на семейства при спряването с мъката от загубата на дете.

"Не просто трябваше да скрия себе си напълно в този образ, но трябваше и да крия нейната история, да нося тайната й. Пазя я от 2018 г., когато за първи път прочетох сценариите на епизодите. Моята задача беше да преведа всички през това ужасно преживяване и да се надявам, че накрая ще бъдат готови да се качат с мен на тавана (препратка към последната сцена от сериала). Това беше агония, агония, агония", разказва Уинслет пред NYT.

Зад непробиваемата фасада на Мер се крие "жена, която е вглъбена в непреживяната мъка по сина си", казва още актрисата.

"Тя не иска съчувствие. Не иска да бъде обичана. И не иска да се грижат за нея, защото ако трябва да преживее тези емоции, ще се почувства уязвима. А ако се чувства уязвима, повече няма да има същата сила, няма да може да продължава напред".

"Мер от Ийсттаун" по HBO: Мистерия, емпатия, ирония и великолепна Кейт Уинслет "Мер от Ийсттаун" по HBO: Мистерия, емпатия, ирония и великолепна Кейт Уинслет

"Мер от Ийсттаун" е едно от истинските събития в киноиндустрията на 2021 г., а успехът му напомня за фурора от "Титаник" на Кейт Уинслет.

"Отново виждам лицето си по рекламните пана на автобусите... Все едно съм се върнала с 24 години назад във времето, когато се разхождах по улиците, а минувачите се споглеждаха, сочеха и шушукаха", разказва тя през смях. При една от ваканциите й неотдавна Уинслет е спряна от жена, която започнала да споделя собствените си теории за възможния изход от разследването в сериала.

Липсата на суета е една от най-запомнящите се черти на Мер Шиън - и то по настояването на Кейт Уинслет. Когато режисьорът Крейг Зобъл я уверява, че няма да показва корема й по време на полугола сцена с Гай Пиърс, актрисата му отговаря: "Само да си посмял да го скриеш".

Уинслет връща два пъти снимките от промоционалния постер на сериала, защото смята, че образът й е прекалено ретуширан.

"Казваха ми: "Кейт, наистина, не може да го правиш", а аз им отговарях: "Момчета, много добре знам колко бръчки имам около очите, ако обичате - върнете ги там, където им е мястото".

Играта й трябва да отрази физическото и емоционално бреме, което Мер носи в себе си. Небрежността й не е белег на порок, а на травмата, която тя се опитва да потиска със свръхтовара на работата й в полицията.

Уинслет е израснала в Рединг край Лондон - място, което доста напомня на Ийсттаун по усещането за това, че всички се познават и никой няма тайни от съседите си, защото "стените са тънки като хартия".

"Играя Мер от позицията си на жена на средна възраст - навършвам 46 г. през октомври - и предполагам, че това е причината, поради която хората откриха толкова силна връзка с героинята, защото очевидно няма никакви филтри. Тя е работеща, несъвършена жена, с тяло и лице, които отговарят на възрастта, живота и произхода й", разказва Уинслет.

Кейт Уинслет влиза в нов образ по HBO: Жените в киното вече не се плашат да изразяват себе си Кейт Уинслет влиза в нов образ по HBO: Жените в киното вече не се плашат да изразяват себе си

Тя предупреждава младите си колеги да правят разлика между популярността, която социалните мрежи създават, и сериозния труд на актьорското майсторство.

"Знам за два случая, в които определени актьори са избрани за ролите им, защото имат повече последователи. Не знам какво да кажа. Това е много жалко и изключително грешно. Мисля, че съществува опасност не само за младите актьори, но и за младите хора като цяло. Това ги кара да бъдат по-дистанцирани от реалния живот. Всеки постоянно снима себе си и храната си с филтри", казва тя.

Бащата на Кейт Уинслет, когото тя посочва като вдъхновение на образа й като Мер, е човекът, който я държи здраво стъпила на земята. Преди седмици той се обажда по телефона, за да й каже, че много е харесал един от епизодите на сериала - след което е добавил: "Но нали знаеш, моето момиче, че не бива да лежиш на лаврите си. Ти си толкова добра, колкото е последната ти роля".


Владо Карамазов: Пандемията ме направи ловец на истории сред истинските хора Владо Карамазов: Пандемията ме направи ловец на истории сред истинските хора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024