Киев е под обстрел, Росен Желязков и българската делегация са напуснали бомбоубежището (Обновена) Снимка: © Getty Images

Тревогата за въздушна атака е отмена в цяла Украйна, включително и в Киев, където на посещение са председателят на Народното събрание Росен Желязков и депутатите Даниел Митов (ГЕРБ), Ивайло Мирчев (ПП - ДБ) и Станислав Анастасов (ДПС).

Българската делегация е напуснала бомбоубежището.

По-рано днес украинските агенции съобщиха за ракети, които летят към Киев, както и за вече нанесени удари по столицата и други градове.

Кметът на Киев Витали Кличко заяви, че фрагменти от ракети са повредили два далекопровода за високо напрежение, което е довело до прекъсване на електрозахранването в някои райони.

"Има повредени жилищни сгради. Около 20 от тях са без покриви. Повредите по газовите и водоснабдителните мрежи вече се отстраняват от комуналните работници. Има ранени. Един човек е настанен в болница. На други е оказана помощ на място", написа той в Telegram, като добави, че хоспитализираният мъж е починал.

Съобщава се и за удари в областите Николаев и Лвов.

Във вторник Желязков посети първо Върховната Рада, където се срещна със своя колега Руслан Стефанчук.

„В навечерието на втората година от руската агресия срещу Украйна, днес аз съм тук, за да изразя възхищение от безпримерния героизъм на украинците. И да заявя безусловната подкрепа и съпричастност на моята страна към каузата на Украйна”, каза Желязков в своята реч пред Върховната рада.

Той отбеляза, че преди дни лидерите на 27-те страни членки на ЕС единодушно одобриха предоставянето на допълнителни 50 млрд. евро помощ за Украйна от европейския бюджет. По думите му това е израз на солидарността и подкрепата на европейските страни, на техния ангажимент в процеса на възстановяване на Украйна.


Председателят на НС Росен Желязков от Киев: Подкрепата за Украйна ще продължи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024