Киев под ракетен обстрел, докато Зеленски се опитва да убеди Вашингтон за допълнителна подкрепа Снимка: © Киевска прокуратура

Руска ракетна атака рани поне 45 души в украинската столица Киев тази нощ.

Обявена е въздушна тревога, след като в центъра на града се чуват експлозии около 3 часа през нощта.

Останки от прехванати ракети са паднали в Днепровски район и са ранили най-малко 45 души. Това съобщи кметът на Киев Виталий Кличко в профила си в „Телеграм“. Осем от пострадалите, включително две деца, са хоспитализирани, а 27 от ранените са получили медицинска помощ на място.

Пожар е избухнал в жилищна сграда и няколко автомобила, а прозорците на педиатрична болница са били изпочупени, съобщи Кличко. Паднали отломки от ракети са нанесли щети и на водопроводната система в района.

В понеделник руска ракетна атака унищожи няколко къщи в покрайнините на Киев и остави над 100 домакинства без електричество, припомня агенция "Асошиейтед прес".

Руският ракетен обстрел на украинската столица идва на фона на третото посещение във Вашингтон на Володимир Зеленски от началото на войната в Украйна.

В лични срещи с представители на сената във Вашингтон, Зеленски се опитва да ги убеди за допълнителна финансова подкрепа, която е от решаващо значение за отбраната на Украйна от Русия.

Зеленски беше поканен от президента Джо Байдън няколко дни след като Сенатът отказа да разреши около 60 млрд. долара подкрепа за отбраната на Украйна - част от пакетна сделка с помощ за Израел.

Си Ен Ен обръща внимание и на думите на американския президент по време на съвместна пресконференция със Зеленски.

Джо Байдън казва „че САЩ ще подкрепят Украйна „докато можем“.

Коментарът, според медията, представлява фина, но забележителна промяна в публичните съобщения от президента.

До момента президентът на САЩ заявяваше, че подкрепата на щатите за Украйна ще продължи „колкото е необходимо“.

Думите на Байдън може да отразяват настоящата ситуация, според която е малко вероятно да бъде постигнат пробив преди предстоящата коледна ваканция, но може и да са резултат от по-голяма несигурност, отбелязва медията.

Предстои САЩ да отпусне финансиране от 200 милиона долара, което вече е одобрено от Конгреса, за да помогне отбраната на Украйна от Русия. Това обаче е много малка част от 60-те милиарда долара, поискани от администрацията на Байдън в помощ на Киев.

"Всички западни демокрации са застрашени, ако се позволи на руския президент Владимир Путин да победи в Украйна", предупреди президентът на САЩ Джо Байдън по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом.

“Руският президент Владимир Путин се надява, че САЩ няма да успеят да предоставят помощ на Украйна", каза Байдън на съвместна пресконференция в Белия дом със Зеленски, цитиран от агенция "Ройтерс".

“Ние трябва да докажем, че той греши. Ако не спрем Путин, той ще продължи“, каза президентът на САЩ.

“Благодарение на успехите на Украйна, успехите в отбраната, други европейски държави са в безопасност от руската агресия“, заяви и украинският президен Зеленски.

В понеделник той отправи ясно предупреждение към Републиканците в САЩ, че действията им облагодетелстват Москва.

Той изнесе реч пред Университета по национална отбрана във Вашингтон и каза, че "сбъднатата мечта" на Путин е Америка да се разколебае в подкрепата за Киев.

Думите му повтори и Джо Байдън, който разкритикува републиканците, че ще напрвят "коледен подарък" на руския президент, ако подкрепата за Украйна не бъде продължена.

Зеленски към САЩ: Забавянето на военната помощ е сбъднатата мечта на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024