Киев настоя международната общност да окаже натиск над Русия заради "игрите на глада" Снимка: © Getty

Прекратяването на участието на Русия в споразумението за износ на украинско зърно изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Г-20.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски и добави, че руското решение е взето още през септември.

"Русия тогава започна да изостря съзнателно продоволствената криза като блокира движението на кораби с наша продукция. От септември и досега в коридора за износ на зърно вече са се събрали 176 плавателни съда, които не могат да продължат по маршрута си. Това е прозрачното намерение на Русия да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия".

В същото време Москва каза, че се изтегля от Черноморската инициатива за зърното и обвини Киев в терористично нападение срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове в пристанището на град Севастопол. Инициативата осигуряваше коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна през Черно море.

Председателят на руския Съюз на износителите на зърно Едуард Зернин каза, че компаниите в сектора имат готовност да изпълнят хуманитарната си мисия и да снабдяват нуждаещите се страни, независимо от санкциите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че Москва обещава на други държави за следващите четири месеца 500 000 тона зърно, вероятно откраднато от Украйна. Той настоя за международен натиск за прекратяване на "игрите на глада".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024