Снимка: © Getty Images

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, чиято формация спечели парламентарните избори на 14 ноември, заяви, че ще подготви смяна на ръководството на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Тя е оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, но Петков ще предложи на бъдещите коалиционни партньори неговата смяна. Той определи реформата в тази комисия като първа стъпка за реформа в прокуратурата и замяна на главния прокурор: "Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта".

"Колкото са повече детайлите в коалиционното споразумение, толкова по-малко ще са грешните очаквания в бъдеще. Ще опитаме да вкараме максимално много детайли и времеви рамки. Премахването на главния прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство, нашата коалиция няма как да го има. За сроковете трябва да помислим точно какъв е пътят и това да се случи", каза Петков пред Нова ТВ.

"Вярваме, че една първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ – тя да заработи като силна антикорупционна комисия, която да има възможност да открива всякакви нередности. Сотир Цацаров да не я оглавява, а да има нови лидери. Тяхното разследващо звено е много лимитирано, има огромни правомощия без разлследващо зввено", обяви бившият министър на икономиката, който ще е номинацията за премиер на "Продължаваме промяната".

Петков не посочи имена, които ще бъдат предложени за ръководители на КПКОНПИ, същото важи и за поста на главния прокурор. "Със сигурност ще влезем с идея за квалификации за тази номинация, но няма да започнем с имена", заяви той.

Лидерът на ПП поиска максимално бързо приемане на закон за подобрение на КПКОНПИ - както и той да е "един от първите закони" в новото Народно събрание. 

"Тази промяна като стане, няма да търсим кой е крадец и кой не е, а ще си има работещ орган, който ще отговаря за действията на всички публични личности. Искаме институция, работеща за обществения интерес, както и никой крадец да не се чувства защитен", каза Кирил Петков.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ заяви, че още днес (16 ноември) смята да влезе в разговори с останалите партийни лидери, без тези на ГЕРБ и ДПС.

„Смятаме да направим един нов процес на дискусия, имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми. Искам процесът по обсъждането сега да е различен – с работни групи. Да съберем заедно всички експерти на партиите и да започнем да говорим по тези политики с тях“, каза той.

Петков заяви, че работните групи ще бъдат създадени по теми и няма да се дискутира „кое министерство за кого е“, а ще се обсъждат „ясни политики и решения“. Първо ПП ще се срещне с партийните лидери поотделно, след което ще се формират тези групи и дискусиите им ще бъдат излъчвани онлайн.

„Имаме да свършим много работа, преди да формираме коалиция. Българският народ трябва да ни чуе, да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Трябва всички да знаят, че имаме обща национална цел с различни гледни точки. Трябва да ги изслушаме“, каза Петков.

Той е провел „кратки и конструктивни разговори“ с Корнелия Нинова, Слави Трифонов и Христо Иванов, който в понеделник подаде оставка като лидер на „Да, България“. Петков лично се е обадил на председателя на „Има такъв народ“ и твърди, че конфликтът между него и ИТН вече е в миналото.

„България има нужда от коалиция, никой не може да си позволи още веднъж да се ходи на избори. Убеден съм, че ще стигнем до коалиционно споразумение с цели, които са над партийните. Искаме да изпълним националните задачи, никой от нас не си мечтае да стои в парламента и само да си прибира заплатата. Имаме толкова големи кризи и толкова големи проблеми“, заяви Кирил Петков.


"Продължаваме промяната" и Румен Радев печелят вота на младите и висшистите

Кирил Петков и Асен Василев са привлекли 1/3 от избирателите на ИТН и ДБАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие