Кирил Петков: Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта Снимка: © Getty Images

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, чиято формация спечели парламентарните избори на 14 ноември, заяви, че ще подготви смяна на ръководството на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Тя е оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, но Петков ще предложи на бъдещите коалиционни партньори неговата смяна. Той определи реформата в тази комисия като първа стъпка за реформа в прокуратурата и замяна на главния прокурор: "Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта".

"Колкото са повече детайлите в коалиционното споразумение, толкова по-малко ще са грешните очаквания в бъдеще. Ще опитаме да вкараме максимално много детайли и времеви рамки. Премахването на главния прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство, нашата коалиция няма как да го има. За сроковете трябва да помислим точно какъв е пътят и това да се случи", каза Петков пред Нова ТВ.

"Вярваме, че една първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ – тя да заработи като силна антикорупционна комисия, която да има възможност да открива всякакви нередности. Сотир Цацаров да не я оглавява, а да има нови лидери. Тяхното разследващо звено е много лимитирано, има огромни правомощия без разлследващо зввено", обяви бившият министър на икономиката, който ще е номинацията за премиер на "Продължаваме промяната".

Петков не посочи имена, които ще бъдат предложени за ръководители на КПКОНПИ, същото важи и за поста на главния прокурор. "Със сигурност ще влезем с идея за квалификации за тази номинация, но няма да започнем с имена", заяви той.

Лидерът на ПП поиска максимално бързо приемане на закон за подобрение на КПКОНПИ - както и той да е "един от първите закони" в новото Народно събрание.

"Тази промяна като стане, няма да търсим кой е крадец и кой не е, а ще си има работещ орган, който ще отговаря за действията на всички публични личности. Искаме институция, работеща за обществения интерес, както и никой крадец да не се чувства защитен", каза Кирил Петков.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ заяви, че още днес (16 ноември) смята да влезе в разговори с останалите партийни лидери, без тези на ГЕРБ и ДПС.

„Смятаме да направим един нов процес на дискусия, имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми. Искам процесът по обсъждането сега да е различен – с работни групи. Да съберем заедно всички експерти на партиите и да започнем да говорим по тези политики с тях“, каза той.

Петков заяви, че работните групи ще бъдат създадени по теми и няма да се дискутира „кое министерство за кого е“, а ще се обсъждат „ясни политики и решения“. Първо ПП ще се срещне с партийните лидери поотделно, след което ще се формират тези групи и дискусиите им ще бъдат излъчвани онлайн.

„Имаме да свършим много работа, преди да формираме коалиция. Българският народ трябва да ни чуе, да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Трябва всички да знаят, че имаме обща национална цел с различни гледни точки. Трябва да ги изслушаме“, каза Петков.

Той е провел „кратки и конструктивни разговори“ с Корнелия Нинова, Слави Трифонов и Христо Иванов, който в понеделник подаде оставка като лидер на „Да, България“. Петков лично се е обадил на председателя на „Има такъв народ“ и твърди, че конфликтът между него и ИТН вече е в миналото.

„България има нужда от коалиция, никой не може да си позволи още веднъж да се ходи на избори. Убеден съм, че ще стигнем до коалиционно споразумение с цели, които са над партийните. Искаме да изпълним националните задачи, никой от нас не си мечтае да стои в парламента и само да си прибира заплатата. Имаме толкова големи кризи и толкова големи проблеми“, заяви Кирил Петков.


"Продължаваме промяната" и Румен Радев печелят вота на младите и висшистите

Кирил Петков и Асен Василев са привлекли 1/3 от избирателите на ИТН и ДБАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024