Снимка: © Getty Images

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, чиято формация спечели парламентарните избори на 14 ноември, заяви, че ще подготви смяна на ръководството на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Тя е оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, но Петков ще предложи на бъдещите коалиционни партньори неговата смяна. Той определи реформата в тази комисия като първа стъпка за реформа в прокуратурата и замяна на главния прокурор: "Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта".

"Колкото са повече детайлите в коалиционното споразумение, толкова по-малко ще са грешните очаквания в бъдеще. Ще опитаме да вкараме максимално много детайли и времеви рамки. Премахването на главния прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство, нашата коалиция няма как да го има. За сроковете трябва да помислим точно какъв е пътят и това да се случи", каза Петков пред Нова ТВ.

"Вярваме, че една първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ – тя да заработи като силна антикорупционна комисия, която да има възможност да открива всякакви нередности. Сотир Цацаров да не я оглавява, а да има нови лидери. Тяхното разследващо звено е много лимитирано, има огромни правомощия без разлследващо зввено", обяви бившият министър на икономиката, който ще е номинацията за премиер на "Продължаваме промяната".

Петков не посочи имена, които ще бъдат предложени за ръководители на КПКОНПИ, същото важи и за поста на главния прокурор. "Със сигурност ще влезем с идея за квалификации за тази номинация, но няма да започнем с имена", заяви той.

Лидерът на ПП поиска максимално бързо приемане на закон за подобрение на КПКОНПИ - както и той да е "един от първите закони" в новото Народно събрание.

"Тази промяна като стане, няма да търсим кой е крадец и кой не е, а ще си има работещ орган, който ще отговаря за действията на всички публични личности. Искаме институция, работеща за обществения интерес, както и никой крадец да не се чувства защитен", каза Кирил Петков.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ заяви, че още днес (16 ноември) смята да влезе в разговори с останалите партийни лидери, без тези на ГЕРБ и ДПС.

„Смятаме да направим един нов процес на дискусия, имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми. Искам процесът по обсъждането сега да е различен – с работни групи. Да съберем заедно всички експерти на партиите и да започнем да говорим по тези политики с тях“, каза той.

Петков заяви, че работните групи ще бъдат създадени по теми и няма да се дискутира „кое министерство за кого е“, а ще се обсъждат „ясни политики и решения“. Първо ПП ще се срещне с партийните лидери поотделно, след което ще се формират тези групи и дискусиите им ще бъдат излъчвани онлайн.

„Имаме да свършим много работа, преди да формираме коалиция. Българският народ трябва да ни чуе, да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Трябва всички да знаят, че имаме обща национална цел с различни гледни точки. Трябва да ги изслушаме“, каза Петков.

Той е провел „кратки и конструктивни разговори“ с Корнелия Нинова, Слави Трифонов и Христо Иванов, който в понеделник подаде оставка като лидер на „Да, България“. Петков лично се е обадил на председателя на „Има такъв народ“ и твърди, че конфликтът между него и ИТН вече е в миналото.

„България има нужда от коалиция, никой не може да си позволи още веднъж да се ходи на избори. Убеден съм, че ще стигнем до коалиционно споразумение с цели, които са над партийните. Искаме да изпълним националните задачи, никой от нас не си мечтае да стои в парламента и само да си прибира заплатата. Имаме толкова големи кризи и толкова големи проблеми“, заяви Кирил Петков.


"Продължаваме промяната" и Румен Радев печелят вота на младите и висшистите

Кирил Петков и Асен Василев са привлекли 1/3 от избирателите на ИТН и ДБАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва