Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков не смята за грешка решението си да се появи в дебата на bTV на мястото на своя съпартиец Венко Сабрутев - ход, заради който ГЕРБ първо да решиха да влязат не с един, а с двама събеседници, а минути по-късно да напуснат студиото демонстративно.

Пред Нова ТВ Петков обяви, че първоначалният формат на дебата по bTV е трябвало да бъде между лидерите на парламентарно-представените партии.

"В този лидерски дебат първо бяха отказали всички лидери, доколкото се беше разбрало. После се оказа, че все пак всяка партия ще изпрати някого. Когато, в нашия случай поради лични причини, Венко Сабрутев не можа да дойде - и понеже не става дума за някакво надиграване между партиите, а да комуникираме пред хората какви са политиките след 2 октомври - няма по-отговорна позиция, според мен, от това аз - като лидер, да отида и да представя нашите политики", каза той.

На коментар на водещите, че е можел да предупреди по-рано телевизията, за да имат време да се включат и други партийни председатели, Петков даде за пример внезапната поява на Томислав Дончев в компанията на Деница Сачева, който дори беше допуснат с микрофон да "дебатира".

Централата на ГЕРБ се намира на метри от студийния комплекс на bTV при НДК.

На критиките, че нарушава предварително установените правила, Кирил Петков прехвърли топката в полето на Бойко Борисов:

"Ако искат, г-н Борисов да дойде на реален дебат, ние го каним от един месец. Хората имат право да знаят лидерите на тези партии, които се състезават на този вот, какво мислят. Ако правилата са да се криеш и да не се появиш, защото те е страх да застанеш зад политиките, ако си лидер и те е страх да се появиш в интервю - в този смисъл, да, сменяме правилата", каза той в "Здравей, България".

Официалният мотив на Борисов да откаже дебат с лидерите на "Промяната" е фактът, че беше арестуван по време на кабинета "Петков", а съдът обяви акцията на МВР от март за незаконна.

Факт е обаче, че Бойко Борисов не е участвал в нито един телевизионен лидерски дебат от 2009 г. насам - нито с председателите на БСП Михаил Миков и Корнелия Нинова, нито с други опозиционни партийни лидери. Отказът от медийни изяви в присъствието на политически опоненти се превърна в практика през последните години - наложена от ГЕРБ, но и следвана от всички останали.

От интервюто на Кирил Петков пред Нова ТВ не стана ясен друг детайл, който bTV реши да обяви в ефир едва в края на дебата на 28 септември - дали е вярно, че Петков е опитал да уговори "друг партиен лидер" да последва примера му и да дойде в студиото на Мария Цънцарова. Неясни са и "личните причини", поради които Венко Сабрутев се е оказал възпрепятстван да излезе пред bTV, след като само 2 часа по-рано е давал предизборно интервю в студиото на Нова нюз.


Предизборният сблъсък между кандидат-депутатите по bTV започна с "безпрецедентна ситуация". Кирил Петков се яви изненадващо на дебат, ГЕРБ си тръгна, bTV обяви "безпрецедентна ситуация"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023