Кирил Петков към Борисов: Внасяме законите за реформа на службите. Ако той е против, да заяви защо

Кирил Петков обяви, че ПП-ДБ ще внесат проекта за реформа в службите за сигурност още в понеделник - въпреки че и ГЕРБ, и ДПС отказват да ги подкрепят.

Петков публикува свой запис от парламента на Австрия, където е бил на срещи във връзка с кандидатстването на България за член на Шенген - Виена на този етап е против.

"Правителството на акад. Денков ще направи всичко възможно да осигури сигурността, която е нужна за шенгенското пространство. Ние от парламента трябва да направим същото. Ето защо в понеделник ние от ПП-ДБ ще внесем законите за реформа в службите за сигурност. Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи, нека заяви защо. Ако не иска, нека не бавим нито ден повече. Защото отговорността пред всички нас е огромна", каза Кирил Петков в клипа.

Позицията му идва седмица след като Атанас Атанасов - автор на предложенията за сливане на ДАР и Военното разузнаване и за отнемане на президентската власт при назначенията на ръководители на структурите по сигурността - подаде оставка като председател на Комисията за контрол на службите в парламента.

Атанасов го направи в знак на протест срещу решението на Бойко Борисов да откаже подкрепа за проектите, въпреки че от ГЕРБ първоначално са заявили принципна позиция в тази насока.

Мнозинството е подложено на много силен натиск от страна на президента Румен Радев, който е човекът, назначил действащите в момента ръководители на службите. По закон шефовете и на ДАНС, и на разузнаването, се предлагат от Министерския съвет, но се одобряват от държавния глава. Сегашните началници са предложени от служебните правителства, назначени от президента, след което Радев е издал укази, за да заемат официално постовете.

Внасянето на проектозаконите от ПП-ДБ на 2 октомври така или иначе ще "опре" в предизборната ваканция, която депутатите вече удължиха чак след балотажа на местните избори, който ще е в първата неделя на ноември.

Радев обвинява в "некомпетентност" и опит за политическо превземане на разузнавателните агенции - нещо, за което получи сериозни критики от страна на бившия премиер Иван Костов.

Иван Костов - Денят започва Иван Костов: Службите висят в безтегловност. Нарушаването на правилото за политически неутралитет е критичен проблем на службите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024