Иван Костов: Службите висят в безтегловност. Нарушаването на правилото за политически неутралитет е критичен проблем на службите Снимка: © Screenshot

Бившият премиер Иван Костов подложи на тежки критики работата на ДА "Разузнаване" и ДАНС, чиято реформа стана повод за конфликт на няколко равнища между президент и правителство, и между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Костов описа състоянието на службите като "много незавидно" заради позицията, в която ги поставя Радев и заради вътрешната им слабост.

Той нарече "абсолютно неприемливо" поведението на председателя на ДАНС, който си позволяваше да дава политически оценки по адрес на критиците си - народни представители, като Кирил Петков и Атанас Атанасов.

В същото интервю той се изказа и силно резервирано по отношение на кампанията на кандидата на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев, особено заради обясненията му за ролята на ДС за сигурността на България.

"Той трябва да направи много, много стъпки, ако иска да спечели тези хора - хора като мен и такива около мен, синята общност. София не е фирма, тя е огромна общност от хора, на която средният стандарт е по-висок от средния в ЕС, което ще рече, че е на по-добро ниво от най-малките богати балтийски страни. Тази общност не може да се управлява като фирма. Тя иска многостранна компетентност, много знания по градоустройство, кръгова икономика. Не виждам тези неща, дано по време на кампанията нещо да се чуе и да се види", каза Костов в интервю за БНР.

"Противоречиво му е поведението. Това, което каза за ДС, аз го чувам от 1989-1990, когато започна поправката на конституцията от БКП: че не всички в ДС са лоши, че има добри. Накрая "лошите" излязоха вербуваните хора, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти. Това е много неубедително. И знам, че хората, които говореха това, са основната спирачка на българския преход. Тези хора бяха водещи в съпротивата срещу българския преход чрез установяване на правова държава в България, върховенство на закона".

Колкото до реформата в службите - той описа състоянието им като "безтегловност".

"Службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството. Опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление. Той придоби по косвен път тази функция през служебното правителство и не желае да се раздели с нея. Но това вкарва службите в конфликт с управляващите. Правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява стратегическото и оперативното управление на службите. Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция", каза той в интервю за БНР.

Костов разкритикува и твърденията на Радев, че се готви "подчиняване" на службите, като го обвини в непознаване на устройството на държавата.

"Има затворен управленски процес, който не знам защо президентът, може би поради все още неразбиране на устройството на държавата, нарича подчиняване. Мнозинството в НС прочита кои са националните интереси и приоритети, възлага ги през изпълнителната власт на службите за сигурност и след това им дава пари, за да свършат тази работа. За всяка функция трябва да докажат, че имат нужда от съответните финансирания... Техните задачи се поставят от политиците от управляващото мнозинство, които определят приоритетите на националанта сигурност. Ако те се сменят, службите променят своите годишни планове и програми. Това е най-демократичната процедура", каза той.

Пример на "хаоса", както той описа състоянието на службите, са действията на Пламен Тончев (председател на ДАНС), който си позволи да дава политически оценки за критикуващите службата като "вредящи на сигурността на гражданите и държавата".

"Излиза, че самата служба си определя какво е във вреда на сигурността. Няма как да бъде едно критично изказване за службата да е във вреда на сигурността. Самата служба си е присвоила свойството да дефинира интересите на страната в сектора на сигурността. Това е абсолютно недопустимо", каза още той.

Нарушаването на правилото за политически приоритет е критичен проблем на службите.

Иван Костов определи като основна слабост на службите факта, че не са дефинирали основната заплаха за сигурността на България в годишните си отчети: хибридната агресия на Руската федерация.

Той не се съгласи и с коментарите на президента Радев и неговия съветник Димитър Стоянов, че изгонването на шпионите от Руската църква било прибързано.

"Самият факт, че съседни служби изгонват същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията. Разчели са преди нас, че вредата върху сигурността им ще бъде по-голяма. 5 години е тук този човек", каза още той.

На въпроса дали смята, че Делян Пеевски е компетентен да бъде говорител на мнозинството по конституционната реформа, Костов отговори:

"Моят братовчед Ангел Александров, който му беше гуру дълго време (б.р. - става дума за бившия директор на Националната следствена служба), казваше, че той бил взел дипломата на Делян Пеевски от Благоевградския университет".

Костов отказа да влиза в повече подробности по случая. Депутатът от ДПС, санкциониран по закона "Магнитски", има диплома по "Право" от ЮЗУ, която получава, докато вече е председател на младежкото НДСВ и получава първите си постове в администрацията. През 2005 г. той стана и следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба със съмнителен юридически стаж, като по това време Ангел Александров беше шеф на НСлС. Реално Пеевски е работил като следовател само няколко месеца, в които няма нито едно разпределено дело. В продължение на близо 10 г. той държеше магистратски статут, въпреки че заемаше политически позиции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024