Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции Снимка: © bTV

Лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков изрази надежда, че до края на следващата седмица ще има кабинет с имена на министри. Преди това трябва да бъдат разписани обсъдените между партиите политики и да се оформи коалиционно споразумение. Когато то е готово и одобрено от коалиционните партньори, ще бъдат представени и имената за новия кабинет.

Приоритет за Петков е изчистването на политиките на новия кабинет. Контролът върху изпълнението на коалиционното споразумение, което Петков нарича договор, няма да се случва чрез санкции. “Ще изискваме изпълнение на политиките. Ако не се изпълняват, ще качим разговора на лидерско ниво за обсъждане дали съответният човек е подходящ за поста си”, каза той. Според него отговорността ще се носи от коалиционните партньори, но и от конкретните хора.

Всяка партия ще може да предложи номинации за министри според конкретните политики и сфери. След това избраните министри ще имат възможността сами да формират екипи, с които да работят, включително своите заместници. Така министрите ще имат поставени задачи, като контролът за изпълнението няма да се случва чрез поставяне на заместници или други хора в екипите им.

“Министрите ще отговарят към задачите, които общо сме си поставили пред България. Няма да имат по никакъв начин свободата да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона,” каза Петков.

Според него няма опасност от монопол на конкретна партия в определен сектор, в който управлява министерство, тъй като ще има прозрачност в управлението. “Една от първите ни задачи е именно КПКОНПИ да получи и разследващи функции”, каза Петков. Той добави, че около тези функции на КПКОНПИ има обединение между коалиционните партньори и няма притеснение от потенциални проверки върху екипите и членовете в екипите.

Кирил Петков отказа да коментира конкретни имена за министерските постове, тъй като разговорите са свързани най-вече с изчистване на политиките. “Няма как да кажеш, че този човек е добър, без да знаеш за какво. Трябва първо да знаем крайните задачи и след това да видим кой е човекът, който всяка една от партиите да номинира за тези задачи”.

На въпрос дали е говорено с Бойко Рашков да остане министър на вътрешните работи, Петков отговори, че ще е номинация на “Продължаваме промяната” към коалиционните партньори. “Единственото, което мога да говоря с него е дали е съгласен да бъде номиниран за вътрешен министър, което е различно от това да поеме поста,” допълни той.

“Една от нашите задачи е да изградим доверие между коалиционните партньори, че това което казваме помежду си го правим реално и никой да не се изненадва през телевизионния екран за нещо, което сме се договорили.”

Единствената точка, в която Петков е усетил търкане между партиите по време на преговорите е бил държавният бюджет за следващата година. Той каза, че ротационният принцип за председател на Народното събрание е бил обсъждан като интересна идея.

Все пак решението е било да се покаже обединение около фигура, която олицетворява промяната. Той определи Никола Минчев като млад юрист с чисто минало и глътка чист въздух за обществото. Петков отхвърли твърденията, че е търсен и обещаван пост за Корнелия Нинова.

Кой е Никола Минчев от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Петков каза, че има размисли за разделяне на икономическите активности в две посоки. Държавните предприятия да са в едно министерство, а иновационните фондове да са в друга структура. “Като министър на икономиката ми липсваше координирана стратегия за растеж”, каза той.

Лидерът на “Продължаваме промяната” каза, че смяната на главния прокурор е основен приоритет, но ще е трудна. “Нямаме конституционно мнозинство, а за смяната на главния прокурор и на ВСС се изисква такова. Без подкрепата на ГЕРБ няма как това да се случи”, каза той.

По-късно през деня Петков даде интервю в БНР, където коментира дали има последствия от решението на КС относно гражданството, според което не е бил министър. Той каза, че този въпрос е бил силно преекспониран заради предизборната кампания и все още нищо не е дошло при него, което да налага действие относно поста му като министър - връщане на заплати и т.н. и че с чиста съвест е положил клетва като депутат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024