Кирил Петков към Радев: Не вярваме в мир, основан на окупацията на друга държава

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се разграничи от позицията на президента Румен Радев, който в петък обвини Украйна, че "настоява да се води война", вместо мирни преговори.

Петков посочи, че дистанцирането на Радев през 2022 г. е станало именно заради различни възгледи за това "какво означава позицията на България в Европа и как да гледаме на войната в Украйна".

"Там имаме различни виждания и те са доста ясни. Ние не вярваме в мир, който е обоснован на това една държава да завземе територията на друга държава и си стои там. Такъв мир ние не вярваме, че трябва да бъде. Вярваме, че всяка страна държава има право на цялата си територия, има право да не бъде нападана и да се самоопределя", каза Петков в "Панорама".

Той определи Володимир Зеленски като "символ на борбата за своя народ, свободата, територията на собствената държава срещу един много по-силен враг - и той успява".

"Всички ние бихме се радвали да имаме този кураж и да постигаме тези резултати за собствената страна. Пак сме от правилната страна на историята, не се примиряваме с окупацията на европейска държава и не казваме "искаме мир само защото единият вече е завзел територията на другия", каза той.

Петков все пак отказа да изостря тона спрямо Радев, като посочи, че "би било добре Министерският съвет и президентството да работят заедно за приоритетите, а не в конфронтация".

Сходна позиция на деескалация зае и председателят на НС Росен Желязков (ГЕРБ), който призова "институциите да гледаме в една посока".

"За изразните средства не е нужно да се изпада в дребнавост. Всяка непремерена дума ражда лавина от такива. Институционално не би трябвало да имаме коренни разминавания. Това, което се говори за вътрешнополитическа употреба, би трябвало да е доста по-премерено, защото то отеква и навън", каза той.

В същото студио беше и Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет на Румен Радев - който опита да оправдае крайните му изказвания от Рожен.

Маринов отказа да отговори на въпросите защо Радев е предпочел да прехвърли вината за продължаващата война върху нападнатата държава, но заяви, че "Украйна иска се бори докрай с решаващата подкрепа на САЩ, ЕС и НАТО" и че "преустановяването на острите бойни действия не означава да се предопредели, че който е заел територия, трябва да я запази".

Той реши да защитава Радев от обвиненията в двулични позиции по темата Украйна, след като премиерът Денков му напомни за подкрепата за доста категоричната Мадридска декларация на НАТО срещу Русия. Според Маринов - декларацията не предполагала "днешните ангажименти, които поема България или НАТО" спрямо Украйна.

Не стана ясно с какво се е променила позицията на НАТО или на България от юни 2022 г. досега, след като западните държави - а и българските оръжейни компании - изнасят въоръжение и боеприпаси към Киев от самото начало на руската инвазия. Независимо че Радев поддържа риторика за "неутралитет" пред българската публика, военната помощ за Украйна не е спирала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024