Кирил Петков: Нямаме идея да отрязваме "Газпром", а да имаме "повече от една карта в ръцете си"

"Трябва да сме готови за всякакъв сценарий, защото тази война води до всякакви рискове. Ако се оправят нещата и няма остра война и може да се преговаря, да - ще преговаряме с "Газпром" и руският газ ще е част от нашия микс" - това каза премиерът на България Кирил Петков по време на посещение в Гърция в района на град Комотини, където заедно с министъра на енергетиката Александър Николов са на оглед на строителството на газовата връзка между двете държави.

"Нямаме идея да отрязваме "Газпром", но когато започнем преговори, искаме да държим повече от една карта в ръцете си. Едно е да преговаряш, когато имаш опции, друго е, когато нямаше," добави още той.

"Затова сме тук днес в Гърция - да си направим опцията. Какво правиха другите партии 12 години, та никой не е минал по това тресе?"

На 19 март финансовият вицепремиер Асен Василев обяви, че България нама да води преговори с "Газпром" за нов договор за достави в ситуацията, в която продължава войната в Украйна. Текущият договор изтича в края на 2022 г.

Асен Василев: В тази ситуация няма как да има преговори с "Газпром"

Министър-председателят съобщи, че е преминал по цялото тресе на газопровода на гръцка територия и физическата инфраструктура вече е налице:

"Сега трябва да се направи хидравличното тестване, което означава, че сме напреднали много. За последните3 месеца е свършено повече, отколкото за последната година," коментира ситуацията Петков и добави, че ако всичко протече по план, през септември по тресето ще може да тече комерсиално азерски газ.

Това е един от трите възможни източници, към които можем да се обърнем, ако спрат доставките от Русия:

"Може да докара 3 милиарда кубически метра - горе-долу консумацията на България, отделно през Месемврия връзката, отделно имаме и през Турция връзка, така че абсолютно сме готови за такъв сценарий."

Междувременно от интервю на Петков пред гръцкия вестник "Катимерини" стана ясно, че България предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетика.

В него премиерът казва, че между двете страни има отлични добросъседски отношения и е възможно да се изгради ядрена мощност за производство на електроенергия за тях. Към момента София разглежда варианти за инвеститори, след което ще предложи на Атина конкретни възможности - очаква се конкретно предложение да е готово в рамките на една година.

Освен газовата връзка с Гърция, Петков коментира и разследването, за което бяха задържани за 24 часа бившият премиер Бойко Борисов и други членове на ГЕРБ. Петков критикува работата на прокуратурата.

„Няма такъв случай в света, където един човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени длъжностни лица на българската държава, иска да си признае за това. А от другата страна да имаме прокуратура, която казва, че тази информация не я интересува. Това е безумие“, коментира министър-председателят.

Кирил Петков: Изправени сме пред абсолютен саботаж от прокуратурата

По думите на премиера българският данъкоплатец е платил щети от над половин милиард лева заради тишината от страна на прокуратурата. Петков съобщи, че има доклад в Министерството на финансите, който сигнализира как са се одитирали евросредствата. По думите му докладът показва, че за над 90% от евросредствата, които са били под контрола на министерството, е имало само една кандидатстваща фирма в процедурите.

„Това, ако не е очевадна манипулация. Ако един човек е корумпиран, това е начинът за неговото управление. В единия случай имаме над 500 млн. щета, а от друга страна европроектите са концентрирани в много малък брой фирми. Одитният отдел под ръководството на Горанов не си е свършил работата и имаме човек, който е готов да каже, че е корумпирал“, заяви премиерът Петков.

„Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства“, допълни още той.

Петков отправи коментари и по темата с изгонването на руски дипломати и заяви, че не може в страната ни да има "шпиони на друга държава, които да работят срещу интересите" на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024