Кирил Петков: Огромна причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов може да управлява Снимка: © Getty Images

"Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи" - с тези думи "европейски важен лидер" се е обърнал към Кирил Петков по време на среща в Брюксел, в периода му като премиер, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" пред БНР.

"Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромна причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов или негово правителство може да управлява," добави Петков.

Това негово изказване дойде на фона на обвиненията на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, че причината на България да бъде отказано членство в Шенген е именно управлението на ПП, с което те са донесли "разруха и хаос".

Борисов се появи като въпрос за корупция в куиз шоу Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

"Леко различно мнение чух от европейските лидери в Брюксел," коментира това твърдение Петков. "Без да цитирам имена, мога да ви кажа, че важни лидери от европейските страни казаха: "Ние не сме слепи. За 10 години знаехме, че г-н Борисов ни лъжеше. Знаехме, че граничният пункт "Капитан Андреево" е "пробит", знаехме и, че "Росенец" е врата на Русия към Европейския съюз."

Кандидатурата на България за присъединяване към Шенгенското пространство бе блокирана от Нидерландия, която подкрепи влизането на Румъния и Хърватия. Тази позиция бе посрещната с бурни реакции от президента Румен Радев и от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Бившият министър-председател определи като "ретроградност" и "опит на задкулисието да си възвърне позициите" връщането на хартиените бюлетини.

"ГЕРБ, ДПС и БСП решиха да отидат на следващите избори с хартиена бюлетина, защото вярват, че са царе в машинациите. Тези хора нямат граници на своята наглост и желание за кражба на българския вот," посочи той.

По негови думи след това решение няма как да бъде формиран кабинет на малцинството на ПП и "Демократична България" с втория мандат, тъй като "този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика". Според него остава само още един вариант:

"Да си направят ГЕРБ, ДПС и БСП коалиция в третия мандат. Моето предвиждане е, че това е трудно да се реализира, защото те винаги се опитват да скрият от българския народ какво се случва, а тук ще бъде доста явно. Взимайки решението за гласуване с хартия , те казаха, че не искат правителство, а да отидат на следващите избори с новите правила."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024