Кирил Петков ще съди Георги Свиленски от БСП за "инсинуацията" с кодовете на машините Снимка: © bTV

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съобщи, че ще подаде съдебен иск срещу зам.-председателя на БСП Георги Свиленски заради обвиненията му от парламентарната трибуна, че бившият премиер му е предложил да "му даде кодовете" за машините за гласуване в замяна на оттегляне на промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина.

"Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски, според мен, използва лъжа. Дадох му втори шанс, но той отново повтори изказването си," посочи Петков пред bTV.

"Аз казах - "одит върху кодовете". Никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм казал това - такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има "тайните кодове"... Ние сме втора сила. Нашите най-близки партньори са шеста. Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?", попита риторично бившият премиер.

Според съпредседателя на ПП има опит за дискредитиране на машините за гласуване. Петков подчерта, че кодовете са в Централната избирателна комисия и всяка партия може да ги изиска.

"Гледам "шоуто на г-н Борисов" - въглищните централи, Gemcorp, сега използва думите на г-н Свиленски за кодовете. Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, хайде г-н Борисов да направи една визия за България, да покаже програма, да започне коалиционни разговори с другите партии - минаха 60 дни," продължи бившият министър-председател.

Той увери, че ПП няма да подкрепи първия мандат, нито техническо правителство, а за втория мандат- който по конституция ще е в ръцете на партията, вече е дадена заявка да се предложи правителство на малцинството с "Демократична България".

Т.нар. техническо правителство е предложение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за подписване на документ за работа по конкретни политики и управление за 6 месеца. "Няма да ходим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой иска да се крие зад експерти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване", каза Петков.

Пред Нова тв Свиленнски отговори на Петков: "Не знам за какво ще ме съди Кирил Петков. Тогава ще трябва да съди цялата парламентарна група. Аз съм цитирал негови думи. Не съм казал, че той държи кодовете. Аз не съм го обвинил в нещо", твърди социалистът. И повтори думите, заради които съпредседателят на ПП го заплаши с дело.

Какво Свиленски има предвид под "ще трябва да съди цялата парламентарна група" започна да се разбира с течение на деня. От пресцентъра на БСП започнаха да валят съобщения за участия на други депутати от левицата, които заявяват съвсем същото - че са били чували много пъти Петков да им "предлага кодовете на машините, ако оттеглим промените в ИК".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023