Кирил Петков заподозря ГЕРБ в умишлено протакане на ротацията, за да се стигне до избори Снимка: © Screenshot

Стратегия за умишлено протакане до последно, вместо реално желание за преговори – така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков определи ултиматума, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави по-рано днес.

Борисов даде да се разбере, че няма намерениe да ускори преговорите, като представи преди 6 март текстовете на коалиционното споразумение, което ГЕРБ подготвя.

Според графика на Борисов - споразумението ще бъде обсъдено в ГЕРБ на 5 март, а ден по-късно, когато е предвидено премиерът Николай Денков да подаде оставка, ще го изпрати и на партньорите си от ПП-ДБ. Крайният срок за това дали ще има или няма да има ротация Борисов зададе за 8 март.

От думите на Кирил Петков стана ясно, че до момента меморандумът, предложен от ПП-ДБ, не е бил обсъждан с ГЕРБ.

„Нашето предложение беше дадено преди 9 дни, на 20 февруари,“ припомни Петков и обясни, че не са получили официален отговор.

В понеделник г-н Борисов имаше лична покана от мен – да седнем и да обсъдим всички въпроси, вместо това единственото, което разбрах, е, че те ще ни дадат техния документ в деня на оставката. Единственото, което ще продължи, са тези моноспектакли. За мен има явна стратегия да се бавят нещата до последния момент,“ коментира Петков.

Той отговори, че е скептичен за реалните намерения на ГЕРБ да се договорят с ПП-ДБ и заподозря, че зад поведението на Борисов и партията му стои стратегия за умишлено протакане, за да се стигне до предсрочни избори.

„Не виждам никаква причина от днес до 6 март някой на пише документ, както в последните 4 седмици чакаме Мария Габриел да направи оценка. Сякаш тази дата не я знаем от преди 9 месеца. Вече имаме нова дата 8 март, Не ви ли се струва странно, че след оставката, за два дни да се преговори всичко, а в последните 9 дни да няма никакъв формален разговор и от понеделник да не ни се отговори дори на поканата,“ каза Петков.

По-рано , както напоследък често се случва, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски повтори в синхрон с Борисов, че е необходимо коалиционно споразумение, за "да си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно".

ГЕРБ настоява за подписване на коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години, както и преразпределяне на министерските постове.

Кой управлява държавата? Да преброим "квотите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024