Китай се забърка в дипломатически скандал след гаф на посланика в Париж

Докато българското Министерство на външните работи "стъпва на пръсти" около провокациите на руския посланик Елеонора Митрофанова - няколко думи на китайския посланик във Франция Лу Шай бяха достатъчни, за да създадат международен скандал.

Той беше поканен на интервю във френската медия LCI в петък, за да коментира ролята на Пекин в евентуални преговори за примирие в Украйна.

Отговорите на китайския дипломат не просто повтаряха опорните точки на Кремъл за конфликта, но и поставиха под въпрос суверенитета на всички републики, отделили се като независими държави след разпадането на СССР.

Водещият Дариус Рошбен го попита дали възприема окупирания от 2014 г. полуостров Крим за украинска територия, на което Лу Шай се поколеба и отговор: "Зависи".

"Извинете, но няма как да "зависи". Или е на Украйна, или не е на Украйна", репликира журналистът.

"Зависи как гледате на проблема. Има история. Крим отначало е на Русия. Хрушчов го подарява на Украйна, докато тя е част от СССР", казва посланикът.

Водещият му напомня, че според международното право Украйна е държавата, която притежава територията на Крим.

"Според международното право дори държавите от бившия Съветски съюз нямат статут... как да кажа, ефективен статут в международното право, защото няма международно съгласие за конкретизиране на техния суверенен статут", отговаря Лу Шай, който изпитваше видимо неудобство от темата на разговора.

Неуместните му коментари се отнасят до независимостта Литва, Латвия и Естония (част от ЕС и НАТО), Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.

Трите балтийски републики незабавно реагираха с остри критики и привикаха съответните китайски посланици за обяснения по въпроса "дали позицията на Китай се е променила".

"Напомняме им, че ние не сме постсъветски държави, а държави, които нелегално бяха окупирани от Съветския съюз", се казва в позиция на външния министър на Литва.

Всичко това се случва на фона на недоволството в ЕС от политиката на Еманюел Макрон за сближаване с Китай по казуса с войната в Украйна.

Още в понеделник говорителят на Министерството на външните работи на Китай Мао Нинг смекчи тона и се разграничи от изявленията на посланика във Франция.

"Китай уважава суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави и поддържа на целите на хартата на ООН. След разпадането на СССР Китай беше една от първите държави, които установиха дипломатически отношения със съответните страни", казва тя.

"Оттогава Китай винаги е спазвал принципа на взаимно уважение и равенство за развитието на двустранни отношения на приятелство и сътрудничество", казва още говорителят на МВнР на Китай.

Цялото интервю на посланика в Париж е свалено от официалния профил на посолството в китайската социална мрежа WeChat в реакция на дипломатическия скандал.

Междувременно, т.нар. Интерпарламентарен алианс за Китай, в който влизат политици от цяла Европа, написаха отворено писмо до външния министър на Франция Катрин Колона с призив да обяви Лу Шай за "персона нон грата" заради грубите му коментари.

"Освен че представлява дълбока обида към историята, културата и фундаменталната цялост на засегнатите държави, думите на посланика се опитват да подкопаят основните принципи, от които зависят предсказуемите дипломатически отношения. Не е работа на Китай - или на която и да е друга държава - да поставя под въпрос суверенитета на останалите. Суверенитетът не е дипломатическа играчка, а е незаменимо ядро на международните отношения, международното право и хартата на ООН", се казва в позицията им .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023