Митрофанова "няма пари" за тролове, но би гласувала за Костадинов - и още от интервюто за Карбовски

"Ако съм български избирател, разбирам политиката на ръководството и разбирам какво се случва, вероятно ще гласувам или с "Не подкрепям никого", или за Костадин Костадинов" - това са думи на Елеонора Митрофанова в интервю за YouTube-канала на Мартин Карбовски.

Няма майтап - руският посланик в България намери за уместно да се обяви в подкрепа за "Възраждане", партията, чийто лидер се опита да патентова прякора си "Копейкин".

Интервюто на Карбовски с Митрофанова е в сюрреалистичен жанр - и заради абсурдно недипломатичния тон на ръководителката на Руското посолство в България, и заради безкритичното кимане пред опорни точки за "спецоперацията" в Украйна.

"Нас ни подтикваха към този конфликт", "Трябваше ли да чакаме да нападнат Москва и тогава да се сражаваме героично?", "Не сме използвали масови бомбардировки срещу Украйна, а можехме - но как да разстрелваме хора, които доскоро бяха наши братя?" - първата част на разговора е добре познат на всеки, който следи как руските пропагандни канали пренаписват историята или отричат зверствата, причинени от Путин в Украйна.

"Добавената стойност" на Мартин Карбовски е в упоритото внушение, че "нашите политици-войнолюбци могат да ни изпратят на фронта" срещу руснаците - въпросът, заради който той твърди, че поканил Митрофанова като свой събеседник, и който никога не е стоял на дневен ред в България - освен в параноичната кампания на "Възраждане".

"Могат", отговаря тя. "Но мисля, че народът ще въстане".

"Страх ли ви е от нашата коалиция на войната?", пита той, като преди това вметва, че "ПП-ДБ искат война, искат да участват, да вземат пари от войната".

"Едва ли, не. Това, че ще има доставки на въоръжение - да, безусловно, няма да ви оставят без това. Но не мисля, че вашето ръководство ще отиде по-далеч. Би било безумно. Това би провокирало и огромна опозиция вътре в страната от гражданите", повтаря тя.

Карбовски използва случая и да се "отпише" от списъка на т.нар. четирихилядници, с индулгенция от самата Елеонора Митрофанова. Ето така:

- Получавам ли заплата от Вас?

- Не, скъпи Мартин. Заплата...

- Няма да получавам заплата от Вас?

- Не. Обещавам.

- Има ли в България платена организация от тролове, която да работи за интересите на Русия в интернет?

- Не, не се занимаваме с такова нещо и никога не сме се занимавали. И никога не сме плащали на някакви тролове. В момента имаме много ограничени финансови ресурси, всичко отива за военните нужди и за социални помощи. Нямаме такова нещо в концепцията за хуманитарна политика.

- Разбирам, че нямате пари за български тролове

- Точно така. Даже и за журналистите нямаме пари. За съжаление. (смее се)

Това, което нито Митрофанова, нито събеседникът ѝ споменават, е името на Евгений Пригожин - създателят на частната (и незаконна по руското законодателство) наемническа групировка "Вагнер", прокси-армията на Путин в Украйна, Сирия и Африка.

Първият успешен "боен" проект на Пригожин всъщност беше т.нар. Агенция за интернет изследвания, или "фабрика за тролове", която неотдавна самият той призна, че е разработил и финансирал "за защита на руското информационно пространство от агресивната пропаганда на запада с антируски тезиси". Но нито дума за това.

Лексиконът преминава към уж провокативния въпрос "За кого от българските политици бихте гласували?" - пас, който Митрофанова охотно използва за недвусмислена намеса във вътрешната политика на България.

"Ако съм български избирател, мисля, че бих гласувала за онзи, когото разбирам", казва тя, на което Карбовски реагира веднага: "Това е Бойко Борисов, той е разбираем за всички".

Митрофанова обаче има друг човек наум. Костадин Костадинов.

"Защото от всички опозиционни партии, той поне ясно изразява пробългарска позиция, което ми харесва. Той не казва "ние сме за Русия", а изразява пробългарска позиция. Затова за мен е разбираемо", обяснява тя.

На уточнението на водещия, че лидерът на "Възраждане" харесва "Русия повече от ЕС", тя решава да "отрече" чрез потвърждение: "Той е за балансиран подход във външната политика, но за съжаление това е малко вероятно, защото сте член на ЕС и НАТО и постоянно ще ви притискат по всички въпроси".

"Това беше ли отговор на въпроса коя партия представлява интересите на Русия в България? "Възраждане" ли е?", пита Карбовски .

"Не, не бих казала, че той представлява руските интереси в България. Може би - "Русофилите". Да, разбира се. Друг е въпросът, че не печелят нищо. Но по принцип това е (Николай) Малинов", отговаря Митрофанова.

"А финансирате ли Малинов?"

"Не, как... Не. Ние от посолството не финансираме никого".

Ако щете, вярвайте. А Киев трябваше да "падне" на третия ден...



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024