Китайски кораб може да е виновникът за повредената газова връзка между Финландия и Естония Снимка: © European Union

Китайски кораб се оказа в центъра на разследването за съмнителната повреда на газовата връзка Balticconnector между Финландия и Естония. Финландската полиция съобщи, че движението на плавателния съд съвпада с времето и мястото на предполагаемия саботаж на тръбопровода, който беше повреден този месец.

Газопроводът, който свързва двата бряга на Балтийско море, започна да изпуска гориво на 8 октомври. По същото време е повреден и телекомуникационен кабел, със 77 км дължина под морската повърхност. Финландският премиер Петери Орпо описва инцидента като "нещо, което не е причинено от обикновен човек", без да коментира кой може да стои зад случилото се.

В петък властите съобщиха, че фокусът им е върху Newnew Polar Bear - товарен кораб, за който се съобщава, че тази година е станал собственост на Китай. Между 2017 г. и 2022 г. той е бил известен като Baltic Fulmar, предава финландският телевизионен оператор YLE.

Полицията също така потвърди, че повредата е причинена от "външна механична сила". Тя е открила още "тежък предмет" в близост до повредения газопровод.

"В морското дъно е открита наскоро образувана огромна купчина пръст, съдържаща вероятно изключително тежък предмет", заяви представител на служителите на реда.

Полицията ще се опита да изкара предмета от морското дъно, за да проучи дали е свързан с повредения тръбопровод.

Газопроводът беше пуснат в експлоатация през 2019 г. и беше единствената линия, по която Финландия успя да внася газ, откакто вносът на природен газ от Русия беше спрян през май 2022 г. следствие на войната в Украйна.

Щетите породиха опасения относно сигурността на енергийните доставки в скандинавския регион, затова НАТО увеличи патрулите си в Балтийско море. Според компанията, която оперира газовата връзка, ремонтът на тръбопровода ще отнеме поне пет месеца, което ще остави Финландия напълно зависима от вноса на втечнен природен газ през зимата.

Природният газ съставлява около 5% от енергийното потребление на скандинавската страна, като се използва главно в промишлеността и за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Миналата година подводни експлозии доведоха до скъсване на три тръбопровода в Балтийско море, по които се транспортира природен газ от Русия за Западна Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024