В разгара на напрежението около Израел - войната отново напомни за себе си в Европа, този път със съмнителната повреда на газовата връзка Balticconnector между Финландия и Естония.

Газопроводът, който свързва двата бряга на Балтийско море, започна да изпуска гориво през уикенда. По същото време е повреден и телекомуникационен кабел, със 77 км дължина под морската повърхност.

Финландският премиер Петери Орпо описва инцидента като "нещо, което не е причинено от обикновен човек", без да коментира кой може да стои зад случилото се.

Местният вестник Iltalehti обаче цитира свои източници от правителството, които лансират версията за руска връзка - т.е. саботаж срещу Balticconnector, който се използва от по-малко от 4 години.

"Вероятно щетите по газовата линия и комуникационния кабел са резултат от външна активност", казва и президентът на Финландия Саули Ниинистьо.

Повредата на газопровода в Балтийско море, свързващ Финландия и Естония, който избухна на 8 октомври, е била причинена от доста голяма сила. Към момента се смята, че е имало механично въздействие или разрушаване, казва и естонският министър на отбраната Хано Певкур.

Заради трудните условия в морето разследването ще отнеме няколко дни. НАТО също заявява готовност да помогне в проверката на случая - и двете държави са членове на отбранителния съюз и са в непосредствена близост до Русия.

Това е вторият пробив на международен газопровод, преминаващ през Балтийско море - след предполагаемите взривове на "Северен поток 1 и 2".

Въпреки че Balticconnector e по-малък като капацитет от руския проект, той е достатъчно значим за енергийната система на Финландия и Естония.

Поправянето му може да отнеме месеци.

Преди избухването на войната в Украйна Финландия получава газ през две линии - през тръбопровод от Русия (откъдето доставките бяха спрени през май 2022 след отказ за плащания в рубли) и през "Балтийската връзка" до Естония, построена с частична финансова помощ от Европейския съюз.

Изграждането на интерконектора, който е в експлоатация от 2020 г., цели да сложи край на газовата изолираност на Финландия от останалата част от Европа.

Преди няколко месеца Финландия отвори и първия си плаващ терминал за втечнен природен газ.

Според операторите, LNG-терминалът може да внесе до 4 млрд. кубични метра газ на година - повече от цялото национално потребление на страната, пише германският Spiegel.

Доставките на втечнен природен газ обаче не са напълно осигурени. Финландия няма и достатъчно големи газохранилища. Докато повредата на Balticconnector бъде отстранена, страната ще трябва да разчита много повече на договорите за LNG. И то точно преди началото на зимния сезон.

Природният газ няма толкова голяма роля в икономиката на Финландия, колкото в други държави от ЕС, така че според експертите няма основания за притеснения от евентуален дефицит.

Естония също може да разчита на LNG-терминал, но не на своето крайбрежие, а при литовската Клайпеда, на около 200 км на юг.

Проектът "Независимост" също е ко-финансиран от ЕС. Природният газ, който пристига в Клайпеда, се пренася по тръби към съседните балтийски републики Латвия и Естония.

В региона беше открит и още един интерконектор между Полша и Литва (отново с помощта на Европейския съюз), планиран като част от стратегията за прекратяване на зависимостта от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024