В разгара на напрежението около Израел - войната отново напомни за себе си в Европа, този път със съмнителната повреда на газовата връзка Balticconnector между Финландия и Естония.

Газопроводът, който свързва двата бряга на Балтийско море, започна да изпуска гориво през уикенда. По същото време е повреден и телекомуникационен кабел, със 77 км дължина под морската повърхност.

Финландският премиер Петери Орпо описва инцидента като "нещо, което не е причинено от обикновен човек", без да коментира кой може да стои зад случилото се.

Местният вестник Iltalehti обаче цитира свои източници от правителството, които лансират версията за руска връзка - т.е. саботаж срещу Balticconnector, който се използва от по-малко от 4 години.

"Вероятно щетите по газовата линия и комуникационния кабел са резултат от външна активност", казва и президентът на Финландия Саули Ниинистьо.

Повредата на газопровода в Балтийско море, свързващ Финландия и Естония, който избухна на 8 октомври, е била причинена от доста голяма сила. Към момента се смята, че е имало механично въздействие или разрушаване, казва и естонският министър на отбраната Хано Певкур.

Заради трудните условия в морето разследването ще отнеме няколко дни. НАТО също заявява готовност да помогне в проверката на случая - и двете държави са членове на отбранителния съюз и са в непосредствена близост до Русия.

Това е вторият пробив на международен газопровод, преминаващ през Балтийско море - след предполагаемите взривове на "Северен поток 1 и 2".

Въпреки че Balticconnector e по-малък като капацитет от руския проект, той е достатъчно значим за енергийната система на Финландия и Естония.

Поправянето му може да отнеме месеци.

Преди избухването на войната в Украйна Финландия получава газ през две линии - през тръбопровод от Русия (откъдето доставките бяха спрени през май 2022 след отказ за плащания в рубли) и през "Балтийската връзка" до Естония, построена с частична финансова помощ от Европейския съюз.

Изграждането на интерконектора, който е в експлоатация от 2020 г., цели да сложи край на газовата изолираност на Финландия от останалата част от Европа.

Преди няколко месеца Финландия отвори и първия си плаващ терминал за втечнен природен газ.

Според операторите, LNG-терминалът може да внесе до 4 млрд. кубични метра газ на година - повече от цялото национално потребление на страната, пише германският Spiegel.

Доставките на втечнен природен газ обаче не са напълно осигурени. Финландия няма и достатъчно големи газохранилища. Докато повредата на Balticconnector бъде отстранена, страната ще трябва да разчита много повече на договорите за LNG. И то точно преди началото на зимния сезон.

Природният газ няма толкова голяма роля в икономиката на Финландия, колкото в други държави от ЕС, така че според експертите няма основания за притеснения от евентуален дефицит.

Естония също може да разчита на LNG-терминал, но не на своето крайбрежие, а при литовската Клайпеда, на около 200 км на юг.

Проектът "Независимост" също е ко-финансиран от ЕС. Природният газ, който пристига в Клайпеда, се пренася по тръби към съседните балтийски републики Латвия и Естония.

В региона беше открит и още един интерконектор между Полша и Литва (отново с помощта на Европейския съюз), планиран като част от стратегията за прекратяване на зависимостта от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024