Ключовото дело между Apple и Epic Games започва: "Освободете Fortnite от Големия брат" Снимка: © Getty Images

След месеци напрежение и словесни атаки Epic Games – създателите на хитовата игра Fortnite (2017), най-накрая влизат в съда, където ще се изправят срещу технологичния гигант Apple.

Делото започва в понеделник и ще продължи няколко седмици. То е едно от най-важните в историята на компанията на Тим Кук. Самият изпълнителен директор ще даде показания, а залогът е бъдещият модел на управление на App Store.

Ябълката на раздора, заради която Epic Games заведе делото срещу Apple, е таксата от 30% (от всички продажби), която технологичната компания начислява на разработчиците на видеоигри, за да ги пласира в приложението си. Този метод е изключително доходоносен за Тим Кук и затова през август миналата година от Epic Games подготвиха капан.

Играта им Fortnite, която се превърна в световен феномен, предложи свой собствен метод на плащане и така заобиколи таксите на Apple. Разработчиците дадоха избор на потребителите дали да платят 9,99 долара редовна цена през App Store, или да дадат 2 долара по-малко в директна трансакция към Epic Games.

Apple веднага отговори и изхвърли компанията за видеоигри от своя онлайн магазин. Тя обаче чакаше само това и контрира със съдебна жалба, дълга 65 страници.

През 2020 г. Epic Games дори подготви епично видео, с което призова компаниите да застанат на нейна страна и срещу технологичния гигант. Клипът е шега с рекламата на Apple от 1984, която тогава представи новия компютър Macintosh. Режисираната от Ридли Скот реклама пресъздаде пристигането на устройството, което ще спаси човечеството от подчинението на Големия брат. Видеото на Apple се оказа истински хит заради препратката към романа на Джордж Оруел „1984“ – една от най-известните антиутопии в историята.

В клипа на Epic Games се призовава: „Освободете Fortnite“. „Ние се противопоставихме на монопола на App Store. В отговор на това Apple блокира Fortnite на един милиард устройства. Присъединете се към битката, за да предотвратим 2020 да се превърне в „1984“.

Години наред компанията, собственост на Тим Суийни, твърди, че таксите на Apple представляват „грабеж“. Аргументът им е, че чрез контрола си над App Store технологичният гигант нарушава правилата на конкуренцията. Epic Games смятат, че разработчиците на игри трябва да могат да правят приложения за смартфони, без да плащат големи суми на Apple или на Google за услугата Google Play.

Spotify, Match (приложение за запознанства) и Tile (за проследяващи устройства) са само част от множеството компании, обявили се срещу таксите на Apple. Големият въпрос пред Epic Games е – ако не искат да плащат, къде ще пласират продуктите си?

App Store и Google Play доминират над всички останали приложения в световен мащаб, като едно от малките изключения е Китай. Epic Games опита да продава Fortnite по различни канали, пробва да избегне и 30-те процента такса на Google с ново приложение, но не успя, защото малко хора теглеха играта от него, вместо от Google Play.

Оказва се, че трябва да си в App Store или Google Play, за да си успешен. Отказващи обаче да приемат случващото се, създателите на Fortnite решиха да съдят компанията на Тим Кук. В изслушване в Сената преди две седмици един от директорите Кайл Андиър беше подложен на критики от американските законодатели – и от републиканците, и от демократите. Ейми Клобучар, Ричард Блъментал (демократи), Майк Лий и Джош Хоули (републиканци) обвиниха Apple, че създава „буквален монопол“ със своя App Store.

В петък ЕС обяви, че ще наложи глоба на Apple заради начина, по който използва приложението. Ръководителят на антитръстовия регулатор Маргрете Вестагер обвини компанията и каза, че големите губещи са потребителите. Жалбата беше внесена още преди две години от съоснователя на Spotify Даниел Ек, който каза, че Apple „задушава иновациите“ в музикалната индустрия, а от технологичния гигант отрекоха обвиненията в монопол.

В целия този контекст Epic Games са подбрали перфектния момент за начало на съдебните заседания. Ключовият въпрос, на който съдиите трябва да отговорят, е дали App Store е един вид приложение от обществена полза, което никоя компания не трябва да контролира.

Мат Столър – защитник на антимонополната политика, смята, че отговорът трябва да е „да“. „Всеки знае, че Apple контролира нещо, което би трябвало да представлява публични права. Ще бъде най-лесно, ако съдиите решат в полза на Epic Games“, казва той, цитиран от BBC.

Apple обаче твърди, че именно тя е създала App Store и като частна компания може да начислява когото пожелае, с каквито такси иска. Добавя, че 30-те процента са стандартна такса за гейминг индустрията не само при нея, а още в Google, Microsoft, PlayStation, Xbox и Nintendo.

Тех-блогърът Джон Грубер казва, че компанията на Тим Кук е в правото си. „Моделът 70:30 е стандартният. Едно от нещата, които се отличават в исканията на Epic Games, е, че те нямат формална жалба. По-скоро това е PR-аргумент, а не законов“.

От Apple твърдят, че платежната им система е справедлива за по-малките разработчици. Казват, че 83% от приложенията и 76% от игрите в App Store са безплатни и компанията не начислява такси на създателите им. Технологичният гигант допълва, че харчи много пари, за да контролира „добрата екосистема“ на App Store и да следи за съмнителни приложения.

„Има много такива, които Apple не успява да улови. Така че аргументите им за безопасност и сигурност са глупости“, смята Столър.

Грубер обаче мисли, че шансовете на Apple да спечели делото са добри. „Те са в стабилна позиция, но рискът е голям, защото ако загубят, целият бизнес модел на App Store може да бъде нарушен“.

„Антимонополното право в САЩ е истинска бъркотия, така че не знам какво ще се случи. Законът зависи от това какво е изял съдията за закуска“, твърди Мат Столър.

Очаква се делото да приключи през последната седмица на май. Дори Apple да спечели, битката за управлението на App Store ще продължи.


Новата опция на Apple за поверителността: Пореден фронт във "войната" между Тим Кук и Зукърбърг

Apple влиза в бизнеса с платените абонаменти за подкасти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024