Кметът на Пловдив напуска ГЕРБ и може да се кандидатира за нов мандат, независимо от Борисов

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че напуска ГЕРБ, но няма да подаде оставка от поста си, защото "ще се изтълкува като предателство, ако си подам оставката като кмет".

На въпроса дали смята да се кандидатира за нов мандат на следващите избори - вече като самостоятелен играч, тъй като Бойко Борисов отдавна се отказа да го номинира повторно - той каза:

"Ще преосмисля решението си. След толкова обаждания ще го преосмисля сигурно. Не съм го решил още. Аз имах разговор с г-н Борисов. Казах му "Уморих се, не мога, предстои ми още една операция. Да търсим човек, който да стане кмет". В такъв мъжки, непринуден разговор. A той после го обяви", каза още той.

Димитров изрично се разграничи само от председателя на ГЕРБ-Пловдив и бивш кмет Иван Тотев, но не и от Бойко Борисов, който всъщност му поиска оставката.

"Лоша дума за г-н Борисов от мен няма да чуете. Той е лидер на тази партия, в която и аз съм участвал в създаването. Сега я напускам, но такъв е животът. Така е преценил. Да напусна партията, да спадне напрежението. Това е негово право и аз го уважавам", каза Димитров.

"Аз не съм се карал с него и няма да се карам. Той ми беше ми началник в ГЕРБ. Но уважението остава към него", обяви кметът.

Той обвини Тотев за това, че проваля администрацията му чрез отказ за подкрепа в Общинския съвет.

"Досега бяха ли с мен ГЕРБ в Общинския съвет? Един станал ли е да ме защити. Не мен да защити, да защити ГЕРБ. Тотев е избирал съветниците до един. Аз помолих да имам мои хора, отказаха ми. И това е моя грешка - че не бях твърд и не отстоявах", каза той, като припомни, че личният му резултат през 2019 г. е бил по-висок от този на листата на ГЕРБ за съвета с около 10 000 гласа на първи тур.

Кметът на Пловдив спомена с едно-единствено изречение казуса с Международния панаир - Пловдив, заради който беше подложен на най-тежки упреци от опозицията за бездействие в полза на Георги Гергов: "Обжалвах два пъти решението и изпълних указанията на Общинския съвет". Според Здравко Димитров - Борисов бил "вкаран в явна заблуда" за отговорността му като кмет по повод Панаира.

Много по-дълго той се обяснява за проблема с поредното отлагане на завършването на двата стадиона на футболните клубове в града - "Ботев" и "Локомотив Пловдив".

"Още от началото беше ясно, че тези пари няма да стигнат за тези стадиони. 25 млн. от г-н Борисов, отказа да купи самолет, два пъти беше аварирал и се кръстеше "Дано да не падна". И ги даде за добро - и за едните и за другите. Трябва да се довършат, но ситуацията е такава. Община Пловдив не може да издържи финансово да бъдат завършени и двата стадиона, няма как. Имаме и други - детски градини, училища, улици, булеварди. Капиталовият бюджет е пряко сили 40 млн. лв. на година. Това е за всичко", каза Димитров.

В същото време, той обвини предшественика си Иван Тотев за това, че община Пловдив е глобена със 17 млн. лева заради неправилно възложена обществена поръчка за пречиствателна станция, пусната в стария мандат (преди ноември 2019 г.).

"Ето това вече са бакии. Това е непосилно за Пловдив", беше коментарът на Димитров.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024