Кметът на Пловдив обяви 31 март за неучебен заради фалшивите бомбени заплахи Снимка: © Булевард България

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е обявил 31 март, петък, за неучебен ден, след като няколко училища в града са получили поредни сигнали за взривни устройства.

"Целта е да се подготвим по-добре за провеждането на изборите", заявява Димитров, цитиран от "Марица".

Това е четвъртият пореден ден, в който нормалната работа на училищата се прекъсва по принуда заради серийните имейли със заплахи за бомба - нито един от тях не е достоверен.

Заканите започнаха именно в седмицата преди парламентарните избори на 2 април. По традиция гласуването се провежда в сградите на училищата, но за неучебен ден се обявява само понеделникът след вота. Досега сградите не са затваряни още от петък.

В четвъртък заплашителни имейли са получили десетки учебни заведения в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Добрич и Велико Търново, съобщава БНТ.

Във Варна са засегнати 18 училища. Учебният процес, за разлика от предишни дни, не е преустановен. Полицейски екипи са отговорили на всичките анонимни сигнали и са предприети действия по процедура. Учениците и персоналът на училищата са евакуирани.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че комисията е в постоянен контакт с МВР, които са гарантирали пълна охрана на сградите, в които ще има секции за изборите. Помещенията ще се охраняват непрекъснато, докато приключат изборите, за да не се допуска възможност за прекъсване на изборния процес.

От ЦИК все още не са изпратили по-подробни указания до районните комисии за действие при евентуален пореден опит за всяване на смут в работата. Очаква се това да стане в петък, когато вътрешният министър ще се срещне отново с членовете на ЦИК.

Матева отрече комисията да е давала указания към местните власти за по-ранно приключване на учебния ден в петък.

В сряда вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че в момента тече разследване относно кой е източникът на сигналите. Той обаче се отрече от казаното от него предишния ден, че водещата версия на МВР са хибридни атаки от Русия.

От своя страна, президентът Румен Радев изтъкна, че службите работят с партньорски организации, за да открият източниците на заплахите, но все още не могат да кажат с категоричност откъде идват те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024