Кметът на София спира 21 обществени поръчки за 204 млн. лв. заради нарушения Снимка: © Screenshot

Общо 21 обществени поръчки в столицата, при които са открити нарушения, ще бъдат спрени, обявиха кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът по финанси Иван Василев.

Решението е било взето след проверка на 24 обществени поръчки на стойност 204 млн. лв. в различни сфери - от инфраструктура до детски градини и ВиК.

Докладът е показал, че 23 от тях са проблемни, а в 21 е имало ограничителни изисквания към кандидатите, обявленията са били непълни, документацията за участие и условията на процедурата са променяни и това ги прави незаконосъобразни.

"Като следваща стъпка ще бъдат спрени всичките тези обществени поръчки с проблеми, които са описани като незаконосъобразни, и ние веднага ще започнем работа по нови процедури, свързани с тях, защото те касаят проекти, които са важни за града, но за нас е изключително важно те да бъдат направени както трябва," каза на брифинг Терзиев.

Целта ще бъде да се осигури по-широк достъп до общински проекти за различни по размер фирми, а не основно за големи дружества, които след това да ги преразпределят на подизпълнители.

"Ние ще се борим за все по-равен достъп до обществени поръчки за това да живеем в подреден град с подредени поръчки, а не в нареден град с наредени поръчки," каза още Терзиев.

В ход е изготвянето и на нова методика, по която ще се определя пазарната стойност на поръчките, както и създаването на електронен регистър, в който всяка фирма да следи какви търгове предстоят и съответно да може да се запише за участие в тях.

Като конкретен пример за търг с установени множество нарушения заместник-кметът по финансите посочи тази за инженеринг за ремонт на три ключови улици - бул. "Скобелев", бул. "Копенхаген" и бул. "Мария Луиза".

Тази за бул. "Копенхаген" е била прекратена в петък, предстои да бъдат спрени и другите две.

В отговор от ГЕРБ заявиха, че екипът на бившия кмет Йорданка Фандъкова не е финализирал процедурите за избор на изпълнители за изграждане на бул. "Копенхаген" и основен ремонт на трамвайните трасета по бул. "Мария Луиза" и бул. "Скобелев" именно с мотива, че новият кмет трябва да може да ги прегледа и да вземе решение.

От партията на Фандъкова използваха решението за спирането на обществените поръчки, за да обвинят Васил Терзиев, че "изпълнява политически поръчки, които заплаща с публични средства."

ГЕРБ твърдят, че спирането на търговете е опит за намеса в предизборната кампания, тъй като според тях проверките били извършени от външни фирми, свързани с ПП-ДБ.

"Едната е на г-жа Деница Цекова, съпруга на бившия министър и член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", а другата на адвокат, работил с екипа на Кирил Петков като министър на икономиката," се казва в реакцията на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024