Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

Служители на Комисията за противодействие на корупцията, ръководена от Сотир Цацаров, са започнали проверка на място в администрацията на столичния район „Красно село“.

В началото на 2021 кметът на района Росина Станиславова беше атакувана заради това, че е получавала допълнително възнаграждение по европроект за подпомагане на възрастни хора в Covid-кризата.

В съобщението на КПКОНПИ от 2 декември пише, че проверката е по сигнали на граждани и по публикации във в. „24 часа“, и касае данни за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация.

Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности.

Според „24 часа“ Станиславова не се намира в сградата и служителите на комисията я изчакват, за да получат нужните документи.

Една от причините за проверката са действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на район „Красно село“. Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС.

Проверяват се и действия по проекта „Патронажна грижа в район „Красно село“, процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. Според сигналите конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Със заповед на кмета на „Красно село“ по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение.

Кметът на „Красно село“ Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – на 9 юни 2021 г., за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август 2021 г., за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Обект на акцията са и действия по изпълнение на общинската програма „Топъл обяд“, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.

Постъпил е сигнал за изградена трайна практика в община „Красно село“, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица.

Има и данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.


КПКОНПИ дава община Варна на прокуратурата

Дежавю: КПКОНПИ влезе и в Община Стара Загора заради обществени поръчки за над 84 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024