Композиторът на Игрите в Токио се оттегли заради стари признания за насилие над деца с увреждания Снимка: © Getty Images

Японският музикант Кейго Оямада обяви, че се оттегля от позицията си на водещ композитор на откриващата и закриващата церемония на Олимпийските игри в Токио.

Причината е скандал около 52-годишния продуцент, който беше обвинен заради старо интервю в местните медии. Пред списание Rockin’On през 90-те години на миналия век Оямада признава, че е обиждал свои бивши съученици с увреждания, проявявал е насилие към тях и не се отнасял с нужното уважение.

След като организаторите на Игрите обявиха, че известният с прякора си Корнелиус музикант ще е основен композитор на церемониите в Токио, интервюто му започна да се разпространява в социалните мрежи. В интернет Оямада беше подложен на критики и обвинения от сънародниците си.

Сред провиненията на композитора, който през 90-те ги приема със смях, е вкарването на съученик в тясна кутия. Корнелиус признава, че натикал свой връстник между няколко матрака за гимнастика и го ритал, а освен това накарал дете с увреждания да яде от собствените си изпражнения.

В петък той се извини за ужасните си действия в миналото и за ефектите, които най-вероятно са последвали за съучениците му и техните семейства. Критиките обаче продължиха и в понеделник композиторът обяви в Twitter, че няма да участва в екипа, отговарящ за музиката на Летните игри.

Корнелиус заяви, че се оттегля от организационния комитет и е благодарен за „мненията на хората“, които го накарали да „преосмисли бъдещото си поведение“. „Много съжалявам“, добави Оямада.

Той е роден на 27 януари 1969 г. и е съосновател на местната рок банда Flipper’s Guitar. През 1997 издава албума си „Fantasma“, който получава добри оценки от американските музикални критици. Те го наричат „модерния Брайън Уилсън“ и „японския Бек Хансен“.

Десетилетие по-късно Rolling Stone Japan включва два от албумите му сред „100-те най-велики рок албума в Япония на всички времена“, а „Fantasma“ се озовава под №10.

Оттеглянето на Оямада като композитор на Олимпиадата е поредният такъв случай в Токио. През март Хироши Сасаки – креативният директор на церемониите по откриване и закриване, се извини заради обиден коментар срещу известната японска комедийна актриса Наоми Уатанабе и напусна.

Месец преди това шефът на организационния комитет Йоширо Мори се оттегли след сексистки коментари. Той се подигра на жените, които членуват в управлението на спортни федерации.

"В бордовете, в които има много жени, събранията отнемат прекалено много време. Жените имат силен усет за съперничество. Ако някоя вдигне ръка, другите си мислят "И аз трябва да се изкажа". И затова всички говорят", каза той на една от срещите на комитета.


"Сърце на бълха, ум на акула": Отговорникът за игрите в Токио се замеси в сексистки скандал



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024