Компромис с Унгария освободи 18 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна Снимка: © Getty Images

ЕС особри грантове в размер на 5.8 млрд. евро по Плана за възстановяване на Унгария и се съгласи да свали от 7.5 на 6.3 млрд. евро замразените фондове заради корупцията в страната.

В замяна на тази отстъпка - Виктор Орбан се съгласи да вдигне ветото срещу помощта от европейските страни за Унгария в размер на 18 млрд. евро, която би трябвало да бъде предоставена на нападнатата от Русия държава през 2023 г.

Споразумението между Будапеща и Брюксел се тълкува като лична победа за Орбан, който от месеци разиграва останалите страни от ЕС със заплахи да блокира поредица от стратегически решения.

В понеделник той дори се подигра на ЕП заради корупционния скандал с Ева Кайли и Катар, като публикува meme в Twitter-профила си:

"И тогава те казаха, че ЕП е сериозно притеснен за корупцията в Унгария".

Унгария се е съгласила и да не пречи на одобряването на глобалния корпоративен данък за най-големите компании.

Причината за тежестта на гласа на Унгария е системата на ЕС, която изисква единодушие по много от най-важните политически решения, както и политическата необходимост на ЕС да не допуска вътрешно разделение по време на руската война, пише Politico.

Унгария обаче продължава търпи сериозни финансови загуби, докато икономиката ѝ е разклатена, заради управлението на Виктор Орбан.

Блокираните над 6 млрд. евро са замразени, докато правителството не изпълни изискванията на ЕС за антикорупционна реформа и възстановяване на независимостта на съда.

Ако Унгария не беше постигнала сделка с ЕС за Плана за възстановяване до края на 2022 г., щеше да изгуби 70% от предвидените пари.

Франция и Германия бяха основните движещи сили, които притиснаха Европейската комисия да преразгледа оценката си за липсата на реформи в Унгария. Нидерландия, която по принцип е сред големите критици на управлението в Будапеща, е заявила, че няма да се противопоставя на споразумението за парите за Орбан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023