Компромис с Унгария освободи 18 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна Снимка: © Getty Images

ЕС особри грантове в размер на 5.8 млрд. евро по Плана за възстановяване на Унгария и се съгласи да свали от 7.5 на 6.3 млрд. евро замразените фондове заради корупцията в страната.

В замяна на тази отстъпка - Виктор Орбан се съгласи да вдигне ветото срещу помощта от европейските страни за Унгария в размер на 18 млрд. евро, която би трябвало да бъде предоставена на нападнатата от Русия държава през 2023 г.

Споразумението между Будапеща и Брюксел се тълкува като лична победа за Орбан, който от месеци разиграва останалите страни от ЕС със заплахи да блокира поредица от стратегически решения.

В понеделник той дори се подигра на ЕП заради корупционния скандал с Ева Кайли и Катар, като публикува meme в Twitter-профила си:

"И тогава те казаха, че ЕП е сериозно притеснен за корупцията в Унгария".

Унгария се е съгласила и да не пречи на одобряването на глобалния корпоративен данък за най-големите компании.

Причината за тежестта на гласа на Унгария е системата на ЕС, която изисква единодушие по много от най-важните политически решения, както и политическата необходимост на ЕС да не допуска вътрешно разделение по време на руската война, пише Politico.

Унгария обаче продължава търпи сериозни финансови загуби, докато икономиката ѝ е разклатена, заради управлението на Виктор Орбан.

Блокираните над 6 млрд. евро са замразени, докато правителството не изпълни изискванията на ЕС за антикорупционна реформа и възстановяване на независимостта на съда.

Ако Унгария не беше постигнала сделка с ЕС за Плана за възстановяване до края на 2022 г., щеше да изгуби 70% от предвидените пари.

Франция и Германия бяха основните движещи сили, които притиснаха Европейската комисия да преразгледа оценката си за липсата на реформи в Унгария. Нидерландия, която по принцип е сред големите критици на управлението в Будапеща, е заявила, че няма да се противопоставя на споразумението за парите за Орбан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024