Снимка: © Народно събрание

Конституционните промени в България се правят без предварителен сериозен обществен дебат - официален или неофициален. Проектът за конституцията, внесен от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и няколко независими депутати, изглежда е подготвен "без външен принос", а причините за бързането не са добре обяснени. 

Това е един от изводите в междинния доклад на Венецианската комисия по молбата за оценка на новия проект за конституция, поискана от председателя на 44 Народно събрание Цвета Караянчева. 

Изводите на правните експерти от комисията към Съвета на Европа подчертават множество неаргументирани или липсващи промени - от намаляването на депутатите от 240 на 120, до начина, по който се избират членовете на новите два съдебни съвета на мястото на ВСС. 

От Венецианската комисия препоръчват членовете на Прокурорския съвет да нямат нито настоящи, нито бъдещи йерархични зависимости от главния прокурор и да представляват и други групи от правните професии. Предлага се определен брой от членовете на новите кадрови структури да се номинират сред университетски преподаватели, адвокатски асоциации и др., за да се осигури разнообразие на гласовете в съдебната власт. 

"Независимо от принципа на "прокурорския монопол", въведен в чл. 126 и 127 - конституцията би трябвало да позволи, в случаи на потенциални конфликти на интереси, временно отстраняване на главния прокурор, ако той е обект на наказателно разследване и да се създаде механизъм за независимо разследване, което не е подчинено по никакъв начин на главния прокурор", се казва в мнението на Венецианската комисия. Изтъква се, че е важно да се въведе възможност за съдебна проверка на прокурорските решения за отказ от образуване на досъдебно производство или повдигане на обвинение. 

Премахването на Великото Народно събрание и олекотяването на процедурата за промяна на конституцията "не противоречи на европейските стандарти", пише в анализа. 

"Но подобна сериозна промяна би трябвало да има убедително обяснение и да бъде подложена на много внимателен обществен дебат, а съществуването на различни процедури за промяна - да се обмислят задълбочено", казват от Венецианската комисия в изводите си. 

Цялото съдържание на междинния доклад може да се види тук


Прочетете още: 

Комисията за новата конституция е заседавала само веднъж за 15 мин.

"Сърдим се на г-н Марешки, че е подписал конституцията, без да я чете, но трябва да се сърдим на прочелите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева