"Сърдим се на г-н Марешки, че е подписал конституцията, без да я чете, но трябва да се сърдим на прочелите" Снимка: © bTV

"Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели" - това коментира деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев в интервю за bTV.

По думите му - вдигането на дебата за нова конституция в настоящия момент е "неплодоносно", защото замъглява по-сериозния въпрос с начина, по който България се управлява в последното десетилетие.

"Има няколко много прости неща, които започнаха да ни бодат очите. Първо - в последните 10 години се въведе разбирането, че всеки става за всичко. Аз карам джипа, виждам една леличка - "А, вие сте лекар, заповядайте, станете министър на здравеопазването". И го казвам, за да стане ясно на всички вас, че от вас нищо не зависи, а зависи само от мен.

Второ - договарям се с всеки, който е по-гласовит и влиятелен. Вие имате телевизия? Дай да седнем да пием по едно кафе, да се разберем и да видим къде ти е проблемът на тебе. На трето място - пълна липса на институционална отчетност. На четвърто място - абсолютно сбъркани приоритети и липса на дългосрочна политика. Да, ние правим пътища, няма съмнение, но снимката на българското общество в момента според мен изглежда така: Баровете и дискотеките работят, университетите са затворени. Очевидно едното е по-важно от другото. Законодателството по темпове, безпардонност и лобизъм надхвърля най-смелите очаквания.

При скандалите - никой не може да каже кое е вярно или не. Но когато има такова нещо, ти най-малкото трябва да вземеш отношение. И ние сега изведнъж променяме конституцията. Каква конституция? Въобще не е в това въпросът", коментира Даниел Вълчев.

"Не искам никого да обидя, но ние до оня ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж - нова конституция", коментира той.

Оценката му за поведението на Бойко Борисов в разгара на протестите е, че премиерът демонстрира уплаха от нови избори.

"Вие знаете ли приказката за уплашания юнак? Не. Ето виждате ли? Защото няма такава приказка. Никой не пише приказки за уплашения юнак. Веднъж уплашен, вече не си юнак. Ако искаш да се прелегитимираш, трявба да минеш през избори. Не знам какво толкова страшно има в служебно правителство, какво може да се случи за два месеца време? Човек започва да си мисли, че важно изглежда кой прави изборите", каза той.

Даниел Вълчев осъди изпращането на полицията и НАП срещу собственика на "Хиполенд" Мариан Колев след публичната му подкрепа за протестите и писмото му след обгазяването на сина му от полицейски спрей.

"Страхът те вкарва в един свредел. Човек, който е излязъл и с думи е защитил детето си - половината държава отива да го тормози. Такава фелдфебелщина, съчетана с байганьовщина. Какво показва това? Това показва страх и безсилие", каза той.

Той прогнозира, че в последните месеци от мандата "ще станем свидетели на панаири страшни".

"Не знам как изобщо ще поддържат кворума. Второ, не мисля, че хората ще се откажат. Навремето мислихме, че (Борисов) няма алтернатива. А на мнозина е и много удобен, като се замислим. На тези в парламента им е удобен, защото втори път няма да отидат. Градската десница дълго време казваше "Абе, хубаво е той да ни е носител, защото ние с 30 депутати какво ще правим?". ДПС не се харесват, ама колко да не се харесват. На БСП им е удобен, това е идеалната опозиция - те го блъскат, помпят, не носят отговорност", коментира още Даниел Вълчев.

Вълчев предупреди Борисов, че заради удължаването на управлението си на фона на гражданските протести може да "плати много висока цена, и политическа, а вероятно и друга".

Той посочи, че очакванията за "откровение" или внезапно подобрение на политическия живот с разписването на нов основен закон са заблуда.

"Ако поканим петима наши добри студенти от Юридическия факултет на Софийския университет, допускам, че за седмица-две ще направят подобен проект. Има много хубаво написани конституции, които никога не са действали, между другото. Навремето е имало един международен конкурс, ако не ме лъже паметта, за конституция на Абисиния. Въпросът не е да се създаде един прекрасен акт, а в условията, в които той ще действа", каза Вълчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024