Координаторът по санкциите на САЩ обвърза "Магнитски" с контрола върху главния прокурор

Координаторът по санкциите на САЩ Джеймс О'Брайън направи пряка връзка между българския списък по закона "Магнитски" и блокиралата в пореден парламент реформа, която трябва да въведе механизъм за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

В интервю за БНР О'Брайън (който е на посещение в България) казва, че санкциите срещу корумпирани длъжностни лица имат за цел "България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика".

"Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа... Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н.", казва той.

Американският юрист и дипломат е координатор по санкциите от април 2022 г. - около година след като САЩ за първи път наложи санкции на български граждани, сред които Делян Пеевски и Васил Божков. В миналото той е работил в тясно сътрудничество с бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт.

О'Брайън разказва, че в срещите си с българските партии е чул "силни ангажименти", но дава да се разбере, че не си прави илюзии за действителните им намерения.

"Ние оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности. Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори... Отворени сме за различните мнения и от гражданското общество. Но отново ще гледаме кой ще осъществи тези реформи", казва Джеймс О'Брайън пред БНР.

На въпроса дали е достатъчно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов просто да се дистанцира от бившия си финансов министър или всички партии само да декларират, че подкрепят съдебната реформа, О'Брайън отговаря: "Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание и ще видим кой ще го изпълни

Той не отрича и не потвърждава, че САЩ се готвят да разширят списъка на санкционираните лица.

По думите му - координаторът по санкциите "не разполага с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вади едно или друго име, когато поиска".

"Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред", казва той.

Той казва, че санкциите по закона "Магнитски" не атакуват която и да е партия, но са насочени до "отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Борисов се разграничи от Горанов. Обяви, че ДБ и ПП са надиграли ГЕРБ за съдебната реформа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024