Корейска телевизия се извини, че представи украинските олимпийци с Чернобил, а румънците - с Дракула Снимка: © Getty Images

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Токио се превърна в хит в Южна Корея заради отразяването на местната телевизия MBC, но не по добрия начин. Медията беше подложена на критики и обвинения и трябваше да публикува официално извинение.

Причината – MBC използваха обидни стереотипи, за да представят на зрителите отделните държави при излизането на националните делегации на Олимпийския стадион в японската столица.

Когато спортистите на Хаити заеха централно място на сцената, корейската телевизия добави блок с описание: „Политическата ситуация е замъглена след убийството на президента“, припомняйки случая с наскоро застреляния държавен глава Жовенел Мойз.

При излизането на сирийската делегация от MBC пуснаха описанието: „Богати подземни ресурси; гражданска война, която продължава 10 години“.

За Маршаловите острови в Океания беше припомнено, че някога са били „зона за ядрени тестове на САЩ“.

Едно от най-скандалните описания, предизвикали най-големи атаки срещу редакционния екип, беше за Украйна, където се появи снимка на Чернобилската атомна централа.

С излизането на италианските спортисти телевизията представи изображение на пица, а за Норвегия показа филе от сьомга. Обидно отношение, според потребителите в социалните мрежи, имаше и към Румъния, където се появи снимка на Граф Дракула.

Ел Салвадор е известна с това, че биткойн е законно платежно средство и MBC представиха малката карибска държава с изображение на криптовалутата.

Макар да имаше и някои забавни предложения, които не биха обидили аудиторията, критиките срещу MBC се увеличиха бързо и ръководството на телевизията трябваше да се извинява. Един от корейските потребители в Twitter отправи въпрос към медията как сънародниците му биха реагирали, ако страната бъде представена като държавата на фериботната катастрофа Sewol от 2014, при която загинаха 304 души.

„Снимките и описанията бяха предназначени за по-лесно възприемане от страна на зрителите, тъй като делегациите се изреждаха много бързо по време на официалната церемония по откриването. Все пак признаваме, че не бяхме обмислили внимателно действията си и проучването ни за няколко страни не беше достатъчно щателно. Това е непростима грешка“, отговориха от MBC.

Телевизията обеща да преразгледа редакционната си политика и да не допуска повече гафове по време на Олимпийските игри.

MBC не е единствената медия, която беше критикувана за начина на отразяване на Олимпиадата в Токио. Генералното консулство на Китай в Ню Йорк атакува американската NBC за „използване на непълна карта на Китай“ при представянето на местната делегация. На картата липсва остров Тайван, чиято независимост не е призната от Пекин.

„Картата е израз на националната територия, която символизира националния суверенитет и интегритет“, гласи съобщението на китайското консулство. „Опитите да се използват Олимпийските игри за политически „трикове“ с цел постигане на скрити цели никога няма да бъдат успешни“.


Най-стилните национални екипи на Олимпиадата в Токио

Кои са българските спортисти на Олимпиадата в Токио

18-годишен тунизийски плувец изненада всички в Токио със златен медал - дори самия себе си



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024