Корман Исмаилов: Пеевски контролира Доган с документи,  цари страх в ДПС Снимка: © Screenshot

Лидерите на ДПС винаги се инсталират от Ахмед Доган, но този път той изпусна ситуацията, защото феноменът "Пеевски" се оказа феноманален и действа много бързо. Това коментира пред БНР Корман Исмаилов - бивш депутат и някогашен председател на младежкото ДПС, който напусна партията преди години.

По думите му в момента в Движението има страх заради скоростната чистка, която започна преди седмица.

"Пеевски във времето успя да овладее ръководните органи на партията със свои хора... В момента със страх и с мотивация с материални интереси [казва] или си със стария, или си с новия - това е посланието към всеки в партията, който се колебае. И след като ти контролираш органите, които взимат решенията, никаква декларация не може да промени нещата", смята Исмаилов.

Според него лидерите на местните организации на ДПС, които са застанали срещу решението за отстраняването на Рамадан Аталай като депутат, скоро "ще бъдат приключени".

"Ще видите какво ще стане с тези управители на Кричим и Асеновград. Те ще бъдат приключени, ще си останат като глас в полето... Аз виждам страха в организацията. Хората вътре се страхуват, че всичко тяхно може да бъде смачкано - семейство, бизнеси. Така се действа", допълни Исмаилов.

Бившият кадър на Движението посочи още, че Делян Пеевски в момента контролира Доган с документи. Той изтъкна, че Пеевски "контролира прокуратурата, има хора в службите" и чрез тях събира информация, която "знае кога и как да използва срещу някого".

"Контролът в момента е в Пеевски. Доган му е излишен, защото [председателят на ДПС] е нова генерация с много по-агресивен подход".

Исмаилов каза, че почетният председател на Движението предстои "да изпие горчива чаша" от модела, който е налагал през годините - "начина на кадруване, начина на интереса клати феса, правете каквото правите по ръба на закона и който има властта - той е силният и решава проблемите".

Коментарът на бившия депутат са във връзка с "новото начало", което беше обявено от Пеевски миналата седмица. То започна с чистка в редиците - първо с оставката на Филиз Хюсменова от Народното събрание, рокадите в местната структура във Варна и Шумен, продължи с изключването от парламентарната група на Айсел Руфад и на дългогодишния депутат Рамадан Аталай, и стигна чак до личната секретарка на Ахмед Доган.

Исмаилов определи ДПС като "една организация, която е под фасадата на Закона за политическите партии" и отдавна не е това, което е била.

"То може да си смени името. Ако погледнете избирателната карта по секции и по региони, по-малко от половината са български турци и мюсюлмани. ДПС в момента е инструмент - преди беше на Доган и сега Пеевски го превзема за техните цели".

Новата сила на партията обаче отчасти идва заради ниската избирателна активност: "Когато избирателната активност пада и подкрепата за твоите конкуренти намалява, ти ставаш все по-силен. Ти си слаб като подкрепа, но си силен като брой депутати. Това е парадоксът", коментира Корман Исмаилов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024
Политика

Изпуснат полет прерасна в политически скандал в Гърция

Управляващите изгониха свой депутат заради агресия на летище

14:00 - 04.07.2024
Важно днес

Пеевски изгуби още един глас - Ердуан Мехмед се е отрекъл от вота си "за" кабинет на ГЕРБ

Депутатът от ДПС-Пловдив също отказва да следва решенията на Делян Пеевски

13:07 - 04.07.2024
Живот

Да заредиш хладилника, докато седиш на дивана

7 предимства на онлайн супермаркетите

12:54 - 04.07.2024