Кошлуков благодари за професионализма на Вежди Рашидов и си пожела пак да работят заедно

"Българската национална телевизия Ви благодари за ползотворното и ефективно сътрудничество през годините, коректността и професионализма.", се кава в писмо на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков до Вежди Рашидов.

Писмото, подписано лично от Кошлуков, е написано от името на цялата медия и в него се изразява надежда и за "бъдеща съвместна дейност" - вече неясно в каква роля на Рашидов, след като той напусна парламента и ръководните органи на партия ГЕРБ.

"Като министът на културата, председател на комисията по култура и медиите, председател на Народното събрание, през годините Вие нееднократно съдействахте за разрешаването на различни проблеми на обществената медия и допринесохте за развитието на българската култура.", продължава в писмото си Кошлуков, за да завърши с пожелание за "добро здраве, бодър дух, сила и енергия за продоляване на всички лични и професионални предизвикателства!'

Писмото, пример за високите морални стандарти на Емил Кошлуков, е написано на бланка на обществената телевизия и подписано от генералния директор, а след това по невeдоми пътища, изпратено и до агенция ПИК.

В действителност, през годините взаимоотношенията между Вежди Рашидов и БНТ съвсем не бяха толкова "ползотворни" за всички журналисти, колкото смята Кошлуков.

През 2016 година Рашидов си позволи да иска оставката на един от най-ерудираните водещи - Георги Ангелов. Той бе сред лицата на сутрешния културен блок на телевизията и на предаването "История.БГ"

Причината беше разговор в студиото за приетите поправки в Закона за културното наследство, в него участваха критично настроените към промените Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и Владо Руменов.

Недоволен от чутото в ефир, Вежди Рашидов, тогава министър на културата, написа писмото до БНТ, с което "предупреждва" журналиста Георги Ангелов да "не иронизира държавата, на чиято ясла е заплатата му".

Рашидов атакува многократно и ко-водещата на "Култура.бг" Александра Гюзелева - Шани, която беше почти уволнена от него, вместо да продължи да води интервюта, пратена на живи връзки и преки включвания.

Върхът в "подкрепата" на Рашидов за българската култура беше, когато публикува във в. "Труд" списък, включващ имена и правещ препратки към десетки журналисти, артисти и университетски преподаватели, които депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по медии и култура в 44-ото Народно събрание нарича "хрантутници на българските организации на Сорос", "сплотени като секта в името на парите.... единствено с цел да се докопат до властта".

Що се отнася до Емил Кошлуков - в момента бившият политик от "Новото време" кара втори мандат на поста генерален директор без да е печелил втори конкурс.

Кошлуков стана и.д. директор на телевизията през април 2019 г., а през юли 2019 г. беше избран за постоянен 3-годишен мандат от Съвета за електронни медии. Този мандат приключи през юли 2022 г., но заради неразбориите около конкурса на СЕМ през лятото на 2022 г. остава на поста си и до днес.

Художникът Ясен Гюзелев Ясен Гюзелев в отговор на Рашидов: Фамилията Гюзелеви означава много в българското общество

Кошлуков остава начело на БНТ: Делото се връща в съда заради Сашо Йовков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024