Костадин Кръстев - Коко: В началото бе красотата. Да си фотограф на върха на вълната  Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

“Отклонявам много медийни изяви, не искам да заставам с лицето си и с това, което съм пред хората - аз съм човекът зад камерата и това ми харесва”, казва Коко Кръстев, изключително популярен моден фотограф, който е почти на 36, а вече има едни добри 20-ина години практика зад себе си.

Коко Кръстев е част от проекта ни с Huawei, в който 5 известни личности, професионалисти в сферите си, застават пред 5 медии, за да отговорят на една ключова дума. Думата на Коко Кръстев е “себеизразяване”. Всички те носят на китките си новия Huawei Watch 3 Pro и докато говорим, часовникът засича част от жизнените им показатели - пулс, нива на стрес, температура на кожата. Почти като детектор за истината.

Костадин Кръстев - Коко е с новия Huawei Watch 3 Pro. Неговата свързваща дума с часовника е "себеизразяване". Всяка вещ, която носим на себе си е себеиизразяване, но с този часовник границите си ги поставяме ние. Можете да сменяте метална верижка с кожена кашика, и да променяте циферблата според настроението си. От класически циферблат със стрелки до гейминг циферблат със забавен пинбол, с който можете да убивате времето на някоя опашка или просто да играете, защото обичате да го правите. Благодарение на големия капацитет на батерията, имате възможност да използвате и функцията Always-On Display. Когато е активирана, при изключен дисплей ще виждате само часа и монохромни очертания на циферблата, без анимациите и цветовете. Всички модели от серията са съвместими с Android и iOS смартфони.

Пред камерата на Коко Кръстев са заставали едни от най-красивите и известни жени и мъже на България и продължават да го правят - от Лили Иванова до Ивет Лалова и Григор Димитров. Коко е фотографът (по неговите собствени думи), който снима Диляна Попова най-красиво - защото освен модел, тя му е близка приятелка и в отношенията им има други граници.

Снимал е политици, знаменитости, кученца, корици за всички модни и лайфстайл списания.

Последната му фотосесия с животни, включва два много сладки мопс-а, които участват в реклама на мебелен магазин, но завърша със счупен крак и Coivd. Спокойно може да е сцена от “Фарго”.

Костадин Кръстев е роден е в Пловдив, завършил е НАТФИЗ. Още със сядането си цитира своя преподавател проф. Румен Георгиев :”Той казваше “такова нещо като грозна жена няма, има некадърни фотографи”. И аз съм съгласен с него. Всеки човек е красив сам по себе си. Имаме норми за красота, но не всичко е в тях. Гледайки кампаниите на световните марки като Prada и Burberry, виждаме, че наред с много красивите жени, по които всички припадат, те слагат и едни по-различни модели - момичета и момчета, които са безполови. На мен това ми харесва, въпреки че моята лична естетика и красотата, която аз търся, са по-различни.”

И още едно нещо, което Коко Кръстев е научил от проф. Георгиев - не е важен апаратът, а задапаратното устройство. С изненада научаваме, че откакто снима Коко е сменил само 3 фотоапарата. “Имам колеги, които купуват всичко най-ново. Но ти ако не я видиш снимката, апаратът не може да ти помогне. Аз мога да снимам и с телефон.”

Фотографията е светлина, казва Коко, а светлината е тайната за красотата. Неговите снимки се познават по красивата светлина и красивите хора в нея.

“Когато снимам, знам как да извадя от всеки един човек най-доброто, така че когато някой ми се обади и каже "Аз не се харесвам", или "Аз не съм фотогенична", приемам веднага хвърлената ръкавица. Умея да правя хората по-красиви, отколкото са самите те за себе си.”

Мястото, където Коко успява да изрази себе си (ето как без да искаме влизаме в темата на разговора ни), е Instagram. “Започнах да качвам свои снимки през последните две-три години, но го правя, защото ми е интересно. Обичам красотата в абсолютно всякаква форма - интериор, мода, изкуство. Да застана пред обектива не е типично за мен, но е предизвикателство и излизане от зоната ми на комфорт. Не съм обаче инфлуенсър. Aз съм фотограф.”

На въпроса дали му остава време да снима за себе си и да прави неща, които му харесват само на него, Коко отговаря - “ Не!”

“Аз съм много зает човек, има дни, в които превключвам от едно на друго. С мои колеги си говорим, че в един момент ще паднем от вълната и тогава ще имаме време за изкуство.”

По празници Коко се връща в Пловдив и през старите си албуми със снимки понякога си организира среща с младия Костадин Кръстев. “Снимам от училище, от 15-годишен. И като гледам снимките, които съм правил - на мои приятели, портрети на семейството ми, пейзажи - виждам каква душа е имало в оня Костадин. Съвсем различен! По коренно различен начин съм виждал света и нещата, които се случват около мен.

Сега, малко или много работата те форматира - произвеждаш онова, което се търси. Разбира се, от време на време правим неща, които не са с комерсиална цел, които не са списание или за реклама. Tогава имам възможност да направя нещата така, както аз смятам.”

Какъв е Коко извън фотографията?

Пътешественик, любител на обувките, човек, който винаги носи часовник дори когато спи. Коко е и онзи, който пее силно в колата.

Разказва ни за пътешествието си до Азорските острови, от което се е върнал наскоро - "Там беше толкова красиво, успях едновременно и да работя, но и да ги разгледам в детайли. Това са планински вулканични острови и едно от най-красивите места на Земята. Всеки момент очаквах, че ще видя заека и след него Алиса в страната на чудесата”.

Оказва се, че и ходенето на концерти му е силно хоби. Поради спецификата на времето, в което живеем обаче, Коко изброява концертите, на които не е успял да отиде миналата година - Алиша Кийс, Джак Саворети, Селин Дион, няколко опери. Надеждата му е в концерта на Елтън Джон в 02 Арена през ноември.

Между другото за малко да пропуснем темата с пеенето. Може ли Коко да пее? Не! Но това не му пречи да го прави с цяло гърло в колата и под душа. Казва, че страшно го успокоява. Но, със сигурност, ако не беше фотограф, нямаше да има шанса да направи кариера като певец, колкото и да му се иска.

“От време на време, когато работата ме затисне, ама жестоко ме затисне, и си казвам - “Ех, защо не работех като счетоводител с работно време - безкрайно уважавана от мен професия - и в следващия момент си отговарям - “Ти добре ли си?! Кога щеше да ти се случи всичко това, което ти се случва сега.”

Какво казват другите за Коко?

“Ако подредите тук 10 души, които ме познават и ги попитате как биха описали Коко с една дума, съм сигурен, че всички ще кажат позитивен, усмихнат. И това не е маска.”

Другото, което разбираме за Коко Кръстев е, че е подреден като Дева, въпреки че е зодия Лъв. Записва си всичко, което трябва да прави в една тетрадка и отбелязва с цветен маркер свършеното.

На холната маса вкъщи държи фотоалбум на Питър Линдберг.

“Обожавам Питър Линдберг, всичко, което е правил много ми харесва, защото изглежда толкова истинско. База за сравнение между неговата работа и моята не може да има. Няма как. Той е Космос.

От време на време Коко отваря албума на Линдберг - казва, че е “като шамар, който го връща в реалността”.

Харесва и по-нестандартни фотографи като Тери Ричардсън заради смелостта и нестандартността. Нестандартност, която прелива в порнография. Когато майка му ходи на гости заедно с племениците на Коко, винаги го предупреждава да качи този фотоалбум на по-горните рафтове в библиотеката, за да не го намерят децата.

Покрай световните звезди в този вид изкуство става дума и за една много известна корица на Vanity Fair отпреди 3 години, на която бяха снимани куп знаменитости, а някои от тях като Рийз Уидърспун и Опра Уинфри имаха по един крайник в повече.

“За мен е нарочно. Такава корица минава през много редактори, мисля, че е направено, за да стане вайръл”, казва Коко.

“Чак трети ръце не съм оставял”, отговаря на въпроса дали е правил подобни неща, но добавя, че понякога допуска нарочно някое несъвършенство.

И понеже Huawei Watch 3 Pro не просто е хубав часовник, с батерия, която издържи до 21 дни в режим на икономично ползване, но и е супер помощник в тренировките, стигаме до темата за Коко и спорта.

Коко Кръстев ходи три пъти седмично на фитнес, където тренира с инструктор. Единственото, което го държи на една ръка разстояние от плочките на корема, обаче е добрата храна. Обича шоколад и не пие кафе.

Абсолютно ни изненадва и като казва, че 7 часа сън са му достатъчни - още един показател, който смарт устройствата на Huawei мерят.

И понеже Коко Кръстев е фотографът на последната фотосесия на часовниците на Watch 3 и Watch 3 Pro, в която лице в Ивет Лалова го питаме как е тя за снимане и харесва ли му да работи със спортисти.

“Когато е усмихната, Ивет е прекрасна. Когата е сериозна е красива, но аз определено предпочитам усмихнатата Ивет. Тя ми е от любите хора за снимки, от онези, с които имам химия - нещо много важно във фотографията. Спортистите невинаги са лесни за работа.”

В горещ политически сезон сме, което вади и една интересна тема - снимането на политици и приемливата доза фотошоп в техните снимки.

“Не виждам смисъл да се използва фотошопа в тези портрети. Всеки трябва да застане такъв, какъвто е и хората да видят истинското му лице.”


Препоръчваме ви още: Асен Григоров във ViewSofia. Светослав Иванов в Dir.bg. И двамата са част от проекта на Huawei - хора, професионалисти, които обсъждат темите свобода, комуникация, себеизразяване, потенциал и успех.

С телефона ли да изляза днес, или с часовника? Ревю на Huawei Watch 3 Pro

21 дни по-късно - или навиците, които можем да променим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024