Новият кандидат на ИТН за министър на правосъдието е Момчил Иванов - адвокат по професия, съдружник в кантората "Кунчев, Русев и партньори", и един от малкото хора в партията на Слави Трифонов с по-ранен опит в местната администрация. 

Иванов е роден през 1976 г., практикува във Велико Търново, където през 2019 г. е избран за областен координатор на политическия проект на Трифонов. 

Завършил е и по-късно е преподавал във Великотърновския университет в катедрата по Частноправни науки. Името му вече липсва от списъка на академичния състав на ВТУ. Между 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската акдемия в Свищов "Димитър Ценов". През 2014 г. се явява като кандидат на депутатската листа на партия "Република БГ", учредена година по-рано от финансиста Георги Василев (тогава партията спечели 0,58% от гласовете на парламентарния вот). 

Според информация на регионалния в. "Борба", Момчил Иванов е бивш активист на СДС в региона, като няколко години е управлявал общинското предприятие "Спортни имоти" в мандата на бившия кмет на града Румен Рашев (от 2000 до 2008 г. според Търговския регистър). 

През януари 2021 г. той е вписан като ликвидатор на дружеството "Златаришка гора", еднолична собственост на община Златарица. Излиза от управителното тяло на компанията през май 2021. 

Момчил Иванов е депутат от ИТН за първи мандат, като влезе от второ място в листата на партията от МИР-Велико Търново (след водача Андрей Чорбанов). 

Ден преди името на Момчил Иванов да бъде посочено като кандидат за правосъден министър, той публикува в профила си във Facebook критична публикация, разчетена като намек към ръководителите на "Демократична България". 

"За първи път някой казва "Не" на соросоидните платени политици - майкопродавци. Реакцията е умопомрачителна. Срещу ПП "Има такъв народ" е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 г. постоянно точи държавните финанси под една или друга форма или схема. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националния интерес", пише той. На въпрос кого има предвид с обидното си определение, той отговаря "огледайте се във вашите гурута, на челото им го пише на всички". 

Момчил Иванов не беше част от оригиналния състав на проектокабинета, който Слави Трифонов предложи с кандидат-премиер Николай Василев. Управлението на Министерството на правосъдието там беше поверено на Петър Илиев.

Сега обаче Илиев е лансиран за ръководител на Министерството на вътрешните работи, след като неофициално името му е било обсъждано за кандидат-премиер и е отхвърлено както от "Демократична България", така и от "Изправи се БГ". 


Коя е Теодора Пенева - кандидатът на ИТН за министър на труда и "експерт по енергийна бедност"

Кой е Гроздан Караджов - кандидатът, предложен от ИТН за министър на транспорта

Кой е Пламен Данаилов - новият кандидат за министър на финансите на ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"