Кой е адвокат Момчил Иванов - кандидатът на ИТН за министър на правосъдието

Новият кандидат на ИТН за министър на правосъдието е Момчил Иванов - адвокат по професия, съдружник в кантората "Кунчев, Русев и партньори", и един от малкото хора в партията на Слави Трифонов с по-ранен опит в местната администрация.

Иванов е роден през 1976 г., практикува във Велико Търново, където през 2019 г. е избран за областен координатор на политическия проект на Трифонов.

Завършил е и по-късно е преподавал във Великотърновския университет в катедрата по Частноправни науки. Името му вече липсва от списъка на академичния състав на ВТУ. Между 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската акдемия в Свищов "Димитър Ценов". През 2014 г. се явява като кандидат на депутатската листа на партия "Република БГ", учредена година по-рано от финансиста Георги Василев (тогава партията спечели 0,58% от гласовете на парламентарния вот).

Според информация на регионалния в. "Борба", Момчил Иванов е бивш активист на СДС в региона, като няколко години е управлявал общинското предприятие "Спортни имоти" в мандата на бившия кмет на града Румен Рашев (от 2000 до 2008 г. според Търговския регистър).

През януари 2021 г. той е вписан като ликвидатор на дружеството "Златаришка гора", еднолична собственост на община Златарица. Излиза от управителното тяло на компанията през май 2021.

Момчил Иванов е депутат от ИТН за първи мандат, като влезе от второ място в листата на партията от МИР-Велико Търново (след водача Андрей Чорбанов).

Ден преди името на Момчил Иванов да бъде посочено като кандидат за правосъден министър, той публикува в профила си във Facebook критична публикация, разчетена като намек към ръководителите на "Демократична България".

"За първи път някой казва "Не" на соросоидните платени политици - майкопродавци. Реакцията е умопомрачителна. Срещу ПП "Има такъв народ" е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 г. постоянно точи държавните финанси под една или друга форма или схема. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националния интерес", пише той. На въпрос кого има предвид с обидното си определение, той отговаря "огледайте се във вашите гурута, на челото им го пише на всички".

Момчил Иванов не беше част от оригиналния състав на проектокабинета, който Слави Трифонов предложи с кандидат-премиер Николай Василев. Управлението на Министерството на правосъдието там беше поверено на Петър Илиев.

Сега обаче Илиев е лансиран за ръководител на Министерството на вътрешните работи, след като неофициално името му е било обсъждано за кандидат-премиер и е отхвърлено както от "Демократична България", така и от "Изправи се БГ".


Коя е Теодора Пенева - кандидатът на ИТН за министър на труда и "експерт по енергийна бедност"

Кой е Гроздан Караджов - кандидатът, предложен от ИТН за министър на транспорта

Кой е Пламен Данаилов - новият кандидат за министър на финансите на ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024