Кой е човекът, който "преследва" самолетите на Тейлър Суифт и Илон Мъск

Джак Суини отново има проблем с милиардер.

Ако се чудите откъде ви е познато това име – Суини придоби световна популярност в края на 2022 г., когато Илон Мъск се оплака, че 20-годишният студент следи личния му самолет и споделя точните му координати в социалните мрежи.

Днес Суини е взел „под прицел“ личността на 2023 г. на списание TIME - Тейлър Суифт.

През декември 2023 и януари 2024 студентът по компютърни науки от Флорида е получил писмо от адвокати, които представляват изпълнителката, пише "Washington Post".

В него те го молят да спре да публикува подробности за полетите на частния самолет на Суифт в социалните мрежи.

"Докато за вас това може да е игра или път към богатство и слава, за нашата клиентка става въпрос на живот и смърт", се казва в текста.

Предупреждението не трогва Суини. Младият мъж смята, че писмото е опит да бъде сплашен заради споделяне на публично достъпни данни. Той твърди, че неговите акаунти предоставят само най-основна информация за градовете, в които Суифт би могла да бъде, подобно на публичните препратки към нейни концерти.

Казусът възниква в момент, когато певицата е подложена на критика заради използването на частни самолети и влиянието на този луксозен транспорт върху околната среда.

За самия Суини този тип скандали не са нищо ново. В социалните мрежи той е популярен именно заради използването на ботове, с помощта на които следи полетите на известни личности онлайн, включително на Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Ким Кардашиян и Доналд Тръмп .

През януари 2022 собственикът на Х Илон Мъск му предложи 5000 долара, за да изтрие профила си с близо половин милион последователи, защото според него споделянето на тази информация е "риск за сигурността".

Суини настоя за 10 пъти по-голяма сума – 50 000 долара, с които да финансира висшето си образование и да си купи Tesla Model 3. В хода на спора Мъск дори промени правилата на социалната платформа.

В крайна сметка след забраната на първоначалния акаунт на Суини, младият мъж се завърна с нов профил седмица по-късно – отново с идеята да продължи да следи пътуванията с частния самолет на милиардера, но с 24-часово закъснение.

Джак Суини защитава действията си с аргумента, че използва информация от Федералната авиационна администрация на САЩ, както и данни, публикувани онлайн от хора, които проследяват самолети като хоби.Тази информация по принцип е публична и може да бъде намерена на множество специализирани уебсайтове.

След новината, че адвокатите на Суифт са писали на Суини, с коментар се включи самият Мъск, но само за да предупреди - 21-годишният младеж е "ужасен човек" и Тейлър има право да се притеснява.

Не всички са съгласни. Бизнес списанието "Forbes" включи Джак Суини в класацията си за "30-те личности под 30 години" в Северна Америка в областта на потребителските технологии. Студентът беше отличен за това, че е "помогнал на журналисти, изследователи и любители да проследяват самолети чрез социалните медии".


Мъск не успя да спре тракера на самолета му @ElonJet с пари - и просто го изтри от Twitter


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024