Вече има фаворит за нов ръководител на НАТО: "Тефлоновият" Марк Рюте Снимка: © Getty Images

НАТО скоро ще има нов генерален секретар - и това най-вероятно ще е Марк Рюте.

САЩ и Великобритания публично заявиха подкрепа за кандидатурата на нидерландския премиер в оставка за наследник на Йенс Столтенберг, а по неофициална информация Германия и Франция също биха последвали този ход.

Смяната отдавна трябваше да се случи, но военната инвазия на Русия в Украйна удължи извънредно мандата на норвежкия ръководител.

Алиансът продължава да е изправен пред големи предизвикателства заради руската агресия и въпросите за бъдещето на ангажимента на САЩ към трансатлантическите отношения.

В четвъртък "Ройтерс" и "Гардиън" едновременно съобщиха, че Рюте е получил подкрепа за избора.

"Президентът Байдън категорично подкрепя кандидатурата на министър-председателя Рюте за следващ генерален секретар на нато", казва неназован дипломатически служител от американското правителство пред Ройтерс.

Представител на Великобритания също заявява, че Лондон "категорично подкрепя" Рюте да наследи Йенс Столтенберг.

"Рюте е уважаван в целия алианс, има сериозни качества в областта на отбраната и сигурността и ще гарантира, че алиансът ще остане силен и готов да защитава и възпира", твърди източникът на "Гардиън".

Изборът изисква единодушна подкрепа от всички членове на алианса.

Рюте е един от най-дългогодишните правителствени ръководители в Европа. Той е министър-председател от 2010 г. и е смятан за сигурен човек, който е добре подготвен да се справи с предизвикателствата на евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Наскоро Тръмп обяви, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не изпълняват целите за разходите за отбрана.

По време на речта си на Мюнхенската конференция по сигурността през уикенда Рюте направи тънко завоалирана предизборна декларация за работата в НАТО, като заяви, че трябва "да спрем да стенем и да мрънкаме за Тръмп" и "трябва да работим с всеки, който е на дансинга".

Kандидатурата на Рюте не е окончателно решена.

Турция и Унгария, които през последните месеци забавиха ключови решения на НАТО в други области, все още не са заявили своята позиция.

През последните години се наблюдава стремеж към разнообразяване на ръководството на НАТО, което винаги е било заемано от мъже от Западна Европа. Някои служители се надяваха, че алиансът най-накрая ще има жена лидер или някой от източния фланг.

Столтенберг, който е генерален секретар от 2014 г., е норвежец, а непосредственият му предшественик Андерс Фог Расмусен е датчанин.

Нидерландски служители вече са заемали този пост три пъти - през 1961-64 г., 1971-84 г. и 2004-2009 г.

  • В началото, когато официалните лица спекулираха за наследника на Столтенберг, за тази роля беше предложен естонският министър-председател Кая Калас.
  • Неотдавна латвийският външен министър и бивш министър-председател Кришянис Кариниш също прояви интерес към ролята.
  • Президентът на Румъния Клаус Йоханис също беше споменат като възможен претендент.

Кой е Марк Рюте?

Роден през 1967 г. като най-малкото (седмо) дете в семейството, Рюте започва да проявява интерес към политическия живот в Нидерландия още на 16 години.

Завършва история в Лайденския университет след 8-годишно следване, удължавано предимно заради постоянните му ангажименти като член и ръководител на младежката организация на Народната партия за свобода и демокрация.

В Нидерландия го наричат "Тефлоновия Марк" заради способността му да се справи с всевъзможни политически скандали, без те да нанесат непоправими щети върху репутацията му. Реагира бързо не само когато се наложи да управлява кризи, но и когато трябва да защити позициите си в дебати.

Поддръжниците му казват, че холандският лидер е един политиците с най-добри връзки на европейската сцена.

От години той живее в една и съща скромна къща в Хага и се гордее, че никога не е продавал употребявания си автомобил Saab, който има повече от десетилетие.

"Силата на Рюте се крие в три неща: уменията му за работа с хора, прагматичния му ум и неговата Nokia (отскоро iPhone)", казва един държавен служител по адрес на холандеца.

"Убеден атлантик и почитател на Уинстън Чърчил, телефонният му указател вече обхваща две поколения световни лидери извън пределите на западния свят, с които е установил връзки и поддържа добри контакти - също и на четири очи, дори след тяхното заминаване. Бившият германски канцлер Ангела Меркел и Рюте все още се срещат", посочва друг.

Рюте официално обяви своята оставка, както и тази на целия си коалиционен кабинет, през юли 2023 г. Правителството в страната се разпадна заради "непреодолими" различия относно контрола върху миграцията.

Крайъгълният камък се оказаха нови мерки, с които Рюте предлага да се ограничи достъпа на членове на семействата на бежанци, които вече се намират на територията на страната. Партньорите му от Християнския съюз и D66 обаче отказаха да ги подкрепят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024