"Кой е по-по-най кмет": ДПС изпитва кандидат-кметовете си по конспект, за да определи номинациите си Снимка: © ДПС Пресцентър

ДПС вече се подготвя за кампанията си за местните избори и е в търсене на своите най-добри кандидати за кметските постове. Вместо дълги партийни съвети обаче Движението е избрало съвсем друг подход, за да определи номинациите си - а формулата му прилича по-скоро на същински устен изпит за студенти.

В прессъобщение партията съобщава, че е започнала процедурата си за подбор на кандидат-кметове. А тя се оказва, че има цял регламент и дори жури.

Областните лидери, които водят кадидатите за кметове по региони, се явяват на "изпит" в базата на Движението в "Бояна". Те трябва да отговарят на цял конспект от 37 въпроса, които са предварително подготвени. Въпросите са в най-различни сфери, включително за социално-политическия и икономическия живот в една община, администрацията и бизнеса, обучението на млади кадри, училищата, европейските програми, инвестиции и работни места.

С други думи това е почти специализирано издание на "Стани богат", но въпросите са много повече и вместо награден фонд победителят печели номинацията за кметското място. Надпреварата обаче е оспорвана, тъй като изглежда няколко кандидати се борят само за едно място.

Според информацията от Централното ръководство на Движението, за всяко изборно място трябва има поне трима кандидати, за да "се спази принципът за конкуренция и подбор". ДПС в момента разполага с 38 свои кметове и още 10, избрани в партньорство, като казват, че задачата им сега е тази бройка да се увеличи. През първите четири дни от "прослушванията" са се явили общо 218 кандидати.

Изпитът с претендентите за кметове се осъществява пред "изпитна комисия" в състав почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и ръководството на Движението - предсателят Мустафа Карадайъ, лидерът на младежкото движение Сезгин Мехмед и организационният секретар Ахмед Ахмедов.

На изслушванията присъстват и всички кандидати от областта, а накрая финалното решение има Доган. От прессъобщението става ясно, че почетният председател на ДПС използва времето с претендентите, за "да разбере как израстват кадрите му, на кого трябва да се помогне, кой има качества, които трябва да се развиват".

Те обаче имат ограничено време да направят това - то бива следено от пясъчен часовник, който Доган обръща, за да предупреди, че на събеседника му остават само три минути.

След като бъдат изпитани по конспекта претендентите се надяват да чуят заветното: "Утвърден си, колега! Успех!" от устата на почетния председател. Това изглежда е особено ценно за партийците в ДПС, тъй като съгласието на Доган е описано като "най-важното одобрение" в техния живот. Ако те се борят за още един мандат, репликата, която трябва да чуят е: "Продължавате мандата си!".

Процесът по подбор на кандидат-кметове партията сама описва като "уникален". Оказва се, че това е традиция, която тя спазва от последните 20 години, като е подновена отново през 2023 г. след прекъсвания заради пандемията от COVID-19.

ДПС твърди, че по този начин се стимулира екипната работа и се дава възможност "на всеки да се изяви пред другарите си" и се "минимизира възможността за разпространение на клюки и създаване на нездрави процеси в структурите".

Кастингът за кметове изглежда е възможност за кариерна реализация за едни, но за други това е сбъдване на тяхната мечта да видят за първи път почетният председател на ДПС. Движението пише, че това са най-често младите кандидати.

"Някои от тези млади са родени след създаването на ДПС, виждат Доган за първи път и се връщат по регионите с неговата "партийна закалка". Някои признават, че са искали да бъдат номинирани само и само, за да дойдат да видят Ахмед Доган на живо, естествено си правят отвод, но са щастливи от срещата", пише в съобщението.

Освен на младите партията обръща особено специално внимание и на жените в политиката - като за да докаже това описва цяла случка с кандидат-кмет на неназован район:

"Така се случи с млада дама от областен град - интелигентна, образована, съпричастна към съдбите на другите, която смята, че мисията й е да бъде полезна хората, и която застана за първи път пред Доган. И макар и силно притеснена, успя да го спечели. "Да застана пред вас е отговорност, респект и уважение. За мен ДПС е голяма школовка. Ние всички заедно ще успеем да постигнем добри резултати. Очаквам решението Ви", казва тя с треперещ глас. "Имате мисия да продължите", отговаря й Доган и това за нея е като поставена "свише" задача.

Не е ясно по какви критерии биват оценявани претендентите в "Кой е по-по-най кмет на ДПС", но при толкова голям залог те навярно са комплесксни, а достъпът до тях е запазен ексклузивно за почететния председател Ахмед Доган.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024