Кой е Стою Стоев - новият председател на правната комисия в парламента

На 32 ден от конституирането на 49-ото Народно събрание, то вече си има председател на най-важната комисия - тази по правни въпроси. Начело депутатите избраха 30-годишния адвокат от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Стою Стоев.

Стоев е депутат в последните 3 парламента от ПП от листата в Пловдив-област. Самият той е роден в Пловдив през 1992 г.

Вписан е като адвокат през 2021 г. в Софийската адвокатска колегия. Семейната му история е интересна - той е син на Теодор Стоев - също адвокат с дългогодишна практика и част от адвокатско дружество „Стоев, Стоев и партньори“. Управляващ съдружник е бащата, а до октомври 2022 г. в екипа на дружеството е бившият министър на правосъдието от НДСВ Антон Станков. По време на управлението на НДСВ Теодор Стоев е начело на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Декларацията на Стою Стоев за публичност на имуществото на лица на висши длъжности, каквито са депутатите, не дава много информация - само че той ползва чужд автомобил - "Мерцедес", по силата на договор от 2016 г. Няма спестявания, нито заеми и задължения, нито имоти, придобити през 2021 г. - за когато е последният публикуван от КПКОНПИ документ в регистъра. Годишните му доходи са около 22 000 лв., става ясно още от документа.

В партийната биография на Стою Стоев на страницата на "Продължаваме промяната" пише, че е автор и съвносител на законопроекти като този за противодействие на корупцията, за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се цели опазване на Българското Черноморие и др.

Младият народен представител е участвал и в екипа, изготвил законодателната програма на ПП, която трябваше да послужи като основа за реализация на редовно правителство с премиер акад. Николай Денков в 48-ото НС. Преговаряше и за законодателна рамка в настоящия парламент.

По силата на т.нар. "джентълменско споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ от началото на мандата, идеята е той да остане председател на правната парламентарна комисия около 3 месеца. Същото важи и за избрания с гласовете на двете партии председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Дали въпросното споразумение ще продължи да е в сила, след като ПП-ДБ отказаха подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ и ако настоящият парламент не бъде разпуснат заради липса на редовно правителство - предстои да се разбере.

ГЕРБ уважи "джентълменското споразумение" и подкрепи Стою Стоев от ПП-ДБ да оглави правната комисия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024