Виктор Бут - "търговецът на смъртта" с български сътрудник, когото САЩ върна на Русия Снимка: © Getty Images

Един от най-известните оръжейни търговци в света - Виктор Бут, е освободен от американския затвор, където излежаваше 25-годишна присъда заради нелегална търговия с оръжия и подпомагане на терористични организации. Това се случи, след като Русия освободи баскетболистката Бритни Грайнър в планирана размяна на затворници между Москва и Вашингтон.

В продължение на месеци в американските медии се разпространяваха слухове, че висши служители на Държавния департамент се опитват да издействат освобождаването на Грайнър. А "цената", която той плати, изглежда е връщането на Виктор Бут обратно в Русия.

Подвизите на бившия офицер от съветските военновъздушни сили са толкова известни, че дори са вдъхновение за Холивуд. Британската обществена медия BBC разказва кой точно е Виктор Бут - известен още и като "търговецът на смъртта".

Бут е руски гражданин, роден в Таджикска ССР, която тогава е част от Съветския съюз. Той започва кариерата си във въздушния транспорт в началото на 90-те години на миналия век малко след разпадането на СССР.

Бизнес с терористи и диктатори

Смята се, че е изградил бизнеса си, използвайки военни самолети, изоставени по летищата на разпадащата се съветска империя.

 • По това време много от самолетите "Антонов" и "Илюшин" са пуснати за продажба заедно с цели екипи, които могат да ги управляват.
 • Те са и идеално съоръжение за доставка на стоки до различни точки по света, отбелязва BBC.

Твърди се, че Бут е започнал да доставя оръжия до различни страни в Африка чрез редица подставени дружества. ООН го обявява за сътрудник на бившия либерийски диктатор Чарлз Тейлър, който през 2012 г. беше осъден по обвинения в подпомагане и подстрекаване към военни престъпления по време на гражданската война в Сиера Леоне.

Според информация в медии от Близкия изток Бут е бил оръжеен търговец както за терористичната групировка "Ал Кайда", така и за талибаните в Афганистан. Твърди се също, че е въоръжавал и двете страни в гражданската война в Ангола и е доставял оръжие на военачалници и правителства от Централноафриканската република и Конго до Судан и Либия.

 • В интервю за британската телевизия "Channel 4" от 2009 г. той категорично отрича да е провеждал работа с Ал Кайда или талибаните.
 • Признава, че в средата на 90-те години е доставял оръжия в Афганистан, като твърди, че те са били използвани от командири, борещи се срещу талибаните.
 • По думите му той е помогнал на френското правителство да транспортира стоки до Руанда и дори е превозвал миротворци на ООН със самолетите си.

През 2002 г. той напуска дома си в Белгия, когато властите там издават заповед за неговия арест. Бут започва да се укрива от властите и пътува под няколко псевдонима, преминавайки през страни като Обединените арабски емирства и Южна Африка, преди да се озове отново в Русия през 2003 г.

През същата година министърът на външните работи на Великобритания Питър Хейн първи го нарича с прякора "търговецът на смъртта".

"Бут е търговец на смъртта, който осигурява основния канал за самолети и маршрути за доставки, по които се пренасят оръжия от Източна Европа, главно от България, Молдова и Украйна, до Либерия и Ангола", казва тогава Хейн.

Българската следа в миналото на Бут

В списъка с незаконни дейности на оръжейния търговец има и българска следа. Оказва се, че България е сред страните, които Бут използва, за да развива огромната си мрежа за нелегални оръжия. Той многократно посещава страната, за да развива "бизнес" отношения и с български партньори, като се твърди, че има и няколко регистрирани подставени фирми у нас.

От съдебни дела срещу оръжейния търговец става известно и името на негов сътрудник, който се оказва с българско гражданство. Това е Петър Мирчев, който лично е придружавал Бут по време на обиколките му из оръжейните заводи в България.

Сп. "New Yorker" разглежда в статия от 2012 г. отношенията между двамата бизнес партньори. От нея става ясно, че Мирчев ръководи компания за износ на оръжие, наречена KAS Engineering. Първоначално е регистрирана в България, но след това седалището ѝ е преместо в офшорната територия на Гибралтар.

KAS Engineering посредничи при сделки с оръжия за клиенти от цял свят, като използва контактите на Мирчев с производители в България и Украйна. Мирчев настоява, че играе по правилата и не изпълнява договори за държави, на които е наложено ембарго, макар че деликатно оставя възможността оръжията да бъдат пренасочени, пише изданието.

През 2000 г. в доклад на ООН се посочва, че "български фирми за производство на оръжие са изнесли големи количества оръжия между 1996 и 1998 г. въз основа на подправени сертификати", а крайният потребител на сделката е западноафриканската държава Того.

 • В доклада се посочва, че компанията Air Cress - собственост на Бут, е основният превозвач на тези оръжия от летището в Бургас.
 • Смята се, че те са били използвани в гражданската война в Ангола.
 • По този повод обаче българското Министерство на икономиката твърди в отговор пред в. "New York Times", че името на престъпника никога не е фигурирало като страна по сделки в документите на български лицензирани фирми.

Екстрадация в САЩ

САЩ предприемат действия срещу беглеца и през 2006 г. замразяват активите му. През 2010 г. Бут е екстрадиран от Тайланд в САЩ след операция на американската Агенция за борба с наркотиците (DEA), проведена две години по-рано. Агентите на DEA се представят за потенциални купувачи от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) - групировка, обявена от Вашингтон за терористична организация.

Бут твърди пред съда, че е обикновен предприемач с легален бизнес в областта на международния транспорт и погрешно е обвинен в опит да въоръжи южноамериканските бунтовници. Съдебното жури в Ню Йорк обаче не вярва на историята му и през април 2012 г. той е осъден на 25 години затвор.

Признат е за виновен по обвинения в заговор за убийство на американски граждани и служители, доставка на противовъздушни ракети и подпомагане на терористична организация.

По време на съдебния процес става ясно, че Бут е знаел, че оръжията ще бъдат използвани за убийството на американски пилоти, които си сътрудничат с колумбийските власти.

 • Според прокурорите той е казал на бунтовниците: "Имаме един и същ враг".
 • Бут обаче твърди, че делото срещу него е политически мотивирано.
 • Съпругата му е цитирана да казва, че единствената му връзка с Колумбия са "уроците по танго".

Руските власти го подкрепиха по време на съдебното производство, като външният министър Сергей Лавров обеща да се бори за връщането му в Русия и определи решението на тайландския съд като "несправедливо и политическо".

Животът на търговеца на оръжие вдъхновява и Холивуд. Главният герой във филма "Цар на войната" е частично базиран на Бут макар че в края на лентата той избягва затвора. В реалния свят обаче, престъпникът е осъден на затвор - наказание, което трябваше да излежава поне до август 2029 г.

Преди години малко преди произнасянето на присъдата му той казва в интервю пред сп. "New Yorker": "Ще се опитат да ме затворят за цял живот, но аз ще се върна в Русия. Не знам кога. Но все още съм млад".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024