Кой гласува за Васил Божков (инфографика)

94 515 гласа за Васил Божков. Почти 10% от тях идват от чужбина.

Зад граница листата на "Българско лято", формално регистрирана като БНО, е получила повече гласове от "Изправи се! Мутри, вън" и ВМРО. Изостава зад БСП само с 2 хиляди бюлетини. Във Великобритания Васил Божков има повече избиратели, отколкото ГЕРБ.

До преди 4 години намекът за явяването му на парламентарни избори щеше да провокира изумление.

Сега в България листата му изпреварва няколко стари националистически партии и коалиции; взема и два пъти повече гласове от "Републиканците" на Цветан Цветанов.

Това е равносметката за една от най-големите изненади на парламентарните избори от 2021, която социологическите агенции успяха да отчетат едва когато видяха данните от екзитполовете си на 4 април.

18-те обвинения срещу Божков не са попречили на 2,95% от всички хора с право на глас в България да се доверят на него. Бившият собственик на "Националната лотария" и ФК "Левски", който присъстваше само в сянката на публичния живот до началото на 2020 г., се оказа достатъчно популярен сред протестния вот.

Оказа се, че с виртуална кампания от Обединените арабски емирства, чужда регистрация и непознати кандидат-депутати може да се спечелят десетки хиляди гласове.

Подкрепата за Васил Божков в България се дължи най-вече на София, няколко големи градски избирателни райони и на активността в родния му Велинград (13 МИР Пазарджик).

БНО / "Българско лято" е трета политическа сила в община Велинград с малко под 2000 гласа, след ГЕРБ (6573 гласа) и ДПС (2837 гласа). Листата на Васил Божков изпреварва БСП (1445) и "Има такъв народ" на Слави Трифонов (1397).

ГЕРБ не губи гласове във Велинград в сравнение с 2017 г., но партията е мобилизирала по-малко избиратели на фона на резултата си на местните избори в общината през 2019 г. Тогава ГЕРБ спечели кметското място в града още от първия тур с над 10 000 бюлетини.


Велинград е голямото изключение на микрониво, когато се вгледаме в детайлите на вота за Васил Божков. Само в тази община може да се засекат между 70 и 151 бюлетини на секция, подадени за неговата листа. В около 50% от страната БНО печели между 1 и 10 гласа на секция.

13 МИР Пазарджик е единственото място, в което партията е пета политическа сила. В София остава на шеста позиция, но изпреварва и ВМРО, и ДПС.

Трите столични МИР-ове (София-23, София-24, София-25) дават най-голямата сума от гласове в полза на Васил Божков на ниво "Община". Разпределението по столичните райони: Най-голяма е подкрепата за БНО в "Люлин", "Младост" и "Подуяне". Най-слабо е представянето му в Банкя - родното място на Бойко Борисов.

Големите градове като Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе обяснимо дават най-голяма тежест като най-населените и активни в изборния ден общини в страната. Прави впечатление, че в областните центрове на традиционните силни райони на ДПС няма почти никакъв интерес към листата на Васил Божков.

Извън страната БНО печели най-много гласове във Великобритания (2481) и Германия (2385).

За сравнение - ГЕРБ-СДС изостава на Острова с 2086 гласа, тук БСП има само 1635 гласа. В Германия и ГЕРБ, и БСП изпреварват листата на Божков, но става дума за разлика от 100-150 гласа.

Трите партии са далеч след лидера "Има такъв народ" - 13 955 гласа във Великобритания и 12 136 гласа в Германия. "Демократична България" следва с 6052 гласа във Великобритания и 6523 гласа в Германия.

Гласовете за Васил Божков във Великобритания

Само в секциите в Лондон се вижда толкова концентрирана активност в полза на Божков, колкото във Велинград. През 2021 г. българите във Великобритания този път нямаха възможност да открият повече от 35 секции (страната вече не е част от ЕС) независимо от рекордно високия брой на предварителните регистрации за вота сред емигрантите.Следизборни и предизборни бележки, И Т. Н.

Странните случаи на две български села: Промяна в изборните нагласи или контролиран вот

Колко всъщност струваха Избори 2021?

Катастрофата на социолозите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024