Кой и защо спекулира, че "парите ги няма" във фискалния резерв Снимка: © Министерство на финансите

Фискалният резерв на държавата "се стопи" - на приказки, с около 3 млрд. лв. само в рамките на няколко часа във вторник. В сряда темата вече обрасна с политически интерпретации, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори констатира, че "парите ги няма" - докато депутатите му гласуваха поредно парламентарно решение за допълнителни държавни плащания, които не са записани в държавния бюджет за 2024 г.

Оказва се, че става дума за нагаждане на факти според моментния интерес във вече официално предизборната обстановка.

Всичко започна, когато вече бившият министър на финансите Асен Василев обяви, че оставя 9,9 млрд. лв. в резерва. Думите му дойдоха, докато предава властта на Людмила Петкова - новия служебен финансов министър. Това показват данните в министерството.

Малко по-късно същия ден Петкова изненадващо каза, че фискалният резерв всъщност е 6,7 млрд. лв. Петкова предположи, че 1,6 млрд. лв. може да са отишли за покриване на дълга на "Топлофикация София" за доставка на природен газ към "Булгаргаз", който държавата реши да поеме. За останалите пари ѝ трябвало време да провери и обеща анализ идвата седмица.

Досега Петкова беше начело на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Тя е на поста от 2014 г. - тоест била е и част от екипа на Асен Василев в министерството досега.

В сряда сутринта темата поде Бойко Борисов. "Парите ги няма, оказа се, че няколко милиарда са похарчени през последните дни". Той обяви как в думите му няма нищо предизборно, но "мазнинката", на която партията му винаги е държала, се е стопила. "Мазнинка" той отдавна нарича държавния бюджет и свободните пари в него.

Всъщност парите ги има, но се правят внушения и неверни твърдения, обясниха икономисти.

"Когато Бойко Борисов напусна властта през 2021 г., фискалният резерв беше с 50% по-нисък, отколкото сега, и той твърдеше, че всичко е наред. Сега е с 50% по-висок, което означава, че парите са осигурени и това са фалшиви новини", отговори икономистът и депутат от ПП-ДБ Мартин Димитров.

Размерът на фискалният резерв, който има функцията на резервен фонд на държавата, варира в различните дни от месеца в зависимост от постъпленията в него.

"Когато сравняваме, трябва да сравняваме сравними неща. Според министерството на финансите към края на април състоянието на т.нар единни сметки ще е приблизително такова, каквото е било към края на март," обясни и друг член на бюджетната комисия в парламента - Георги Ганев от ПП-ДБ.

Причината е, че в българския бюджет разходите се правят в началото на месеца, а приходите идват в края му.

"Няма нищо ново, нищо изненадващо. В този смисъл ние сме леко изненадани, че това се проблематизира, според нас с определена политическа цел и мотиви," каза Ганев.

Преди това и Асен Василев обясни, че плащанията в началото на април са именно 1,6 млрд. лв към Българския енергиен холдинг (от който "Булгаргаз" е част) за дълга на столичната "Топлофикация" и 1,5 млрд. лв. за изплащане на пенсиите.

"Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лв. и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.," написа Василев във Facebook.

"Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция "Държавно съкровище" не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от "държавата фалира” и "ще умрем от студ", допълни Василев.

Мартин Димитров от ПП-ДБ каза още, че по-големият проблем за годишните финанси на държавата е, че ГЕРБ и ДПС сами предложиха, а с техните гласове парламентът прие допълнителни разходи зад 2,7 млрд. лв.

"Те са ги гласували, няма ги в бюджета и това им е проблемът на ГЕРБ. Само че ние ги предупреждаваме, че популизмът има краткотраен ефект", каза Димитров и призова финансовия министър да настоява двете партии да спрат с "популистките разходи".

Само няколко часа, след като Борисов се възмущаваше как "парите ги няма", ГЕРБ и ДПС си гласуваха ново предложение за допълнителни разходи - за по 100 лв. еднократни великденски добавки към пенсиите на пенсионерите с доход под линията на бедността. Това ще струва на бюджета около 54 млн. лв.

Иска ли ГЕРБ да "да счупи бюджета" с разходи за 4 млрд. лева?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024