В нормални условия на живот, няма нищо по-тъпо от това човек да се бърка в работите на другите. В ерата преди К19 доносите в стил „Забелязано в София/Чирпан/Овча купел“ бяха особено неприятни. И сега не е по-приятно, когато някой докладва публично, че друг е влязъл в магазин без маска - може би защото ни напомня на едни други времена - но е малко по-разбираемо. 

Повечето от нас търпят ограничения в опит да предпазят себе си и семействата си от вируса, който в последните седмици излезе от сухите статистики и се вля в редиците на приятелите и познатите ни.

Едва ли някой е особено щастлив от липсата на културни събития и вечери с приятели (изключваме геймърите), или от хаоса на дистанционното обучение на учениците (изключваме гимназистите). 

И все пак го правим, защото ситуацията е такава. Защото, както се казва, shit happens, и отговорното зряло отношение изисква да признаем този факт и да се съобразим с реалността.

Смъртността в България преди и след Covid-19 (инфографика)

Заради това е особено неприятно, когато определени групи от обществото демонстрират показно несъобразяване с изискването за социално дистанциране. Особено когато става дума за публични личности или хора на високи позиции, чието положение върви заедно с товара на „личния пример“.

Последната такава издънка е партито-изненада в Пловдив, организирано в чест на рождения ден на общинския съветник от земеделски съюз„Ал. Стамболийски“ Кирил Търев, син на лекоатлета Атанас Търев. Рожденият ден се е развихрил в пловдивското заведение Soho Bar & Dinner и е бил организиран от приятел на семейството. След граждански сигнал за нарушаване на противоепидемичните мерки, полицията е отишла в ресторанта, но... тук идва „изненада“, че тя не е сложила край на партито. Не е имало и глобени празнуващи.

Самите думи „глобени празнуващи“ звучат ужасно. В света на позитивното мислене и бързите удоволствия, не можехме да си представим, че ще се налагат санкции за това, че се събираш с приятели за рождения си ден в бар...

В този момент обаче глобите не са нещо толкова лошо. Даже вероятно са по-смислени от глобите за неправилно паркиране. Дори когато ги подкрепя Валери Симеонов.

В подаването на сигнала за работещия бар в момент, в който всички заведения би трябвало да са затворени, има логика. В бездействието на полицаите, дошли на място, такава няма. Освен очевидната тъжна оруелска логика, че „всички са равни, но някои са по-равни от други“.

Откакто втората вълна на COVID-19 дойде и у нас, ресторантьорите и собствениците на заведения вдигнаха повече шум, отколкото гореспоменатият бивш вицепремиер би понесъл, ако се случваше на територията на "Слънчев бряг". 

Нощните заведения са и болницата, и държавата, и религията

Жалванията на дискриминирания ресторантьорски бизнес не стихнаха и когато Бойко Борисов разпореди ставката на ДДС при доставката на храна да бъде свалена от 20% на 9% като антикризисна мярка. Освен нея, още по време на първия локдаун заведенията получиха възможността да се възползват от схема за запазване на заетостта 80/20, от грантовете и безлихвените кредити за микро и малки фирми, от отпадането на новите изисквания за софтуерите в наредба Н-18 за касовите апарати. В тяхна подкрепа бе въведено и разбиването на ДДС-системата чрез въвеждане на диференцирана ставка в размер на 9% за хранене в ресторант и консумация на вино и бира.

Ричард Алибегов задмина по телевизионно присъствие Рич от „Дързост и красота“ по Ефир 2, Канал 1 и БНТ през последните 20 години.

Няколко столични заведения намериха начин да се приплъзнат покрай закона на РЗИ-София за затваряне на нощните клубове и да работят въпреки ограниченията.

Изглежда същият революционен и бунтарски дух е инфектирал още хора, които празнуват по заведенията като в доброто старо време. Чудесно, поздравления за смелостта. 

Вие не се страхувате от нищо, а новините за починали в, до и около линейките поради липса на лекари и за тотален хаос в здравната система ви карат само да мразите журналистите. 

Браво, готови сте за „Игри на волята“. Там обаче не участват възрастните и хронично болните. А понякога и най-силните губят в играта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков