Кой повреди руския военен А-50 в Беларус? Течът на данни от Пентагона дава нова версия

Куриозният случай от февруари 2023 г., когато дрон кацна върху руски разузнавателен самолет А-50 в Беларус и успя да го повреди с взрив, получи ново продължение след изтичането на секретни документи на Пентагона.

The Economist обръща специално внимание на един от тях, в който е описана информация, събрана при подслушване на разговори между представители на Службата за безопасност на Украйна (контраразузнавателната институция, подчинена на президента Володимир Зеленски).

На 26 февруари служителите на СБУ стигат до шокиращ извод - че техни собствени агенти в Беларус са нарушили разпорежданията и са атакували руския военен самолет, който се оценява на 330 млн. долара. Версията, която стига до "ушите" на Пентагона, ясно предполага, че Киев не е знаел за намеренията им да нападнат военното летище край столицата на Беларус.

Отговорност за удара по А-50 тогава пое BYPOL - беларуската опозиционна организация, в която членуват разбунтували се бивши полицаи и разузнавачи, настояващи за смяна на режима на Александър Лукашенко.

Те твърдяха още, че извършителите са успели да избягат веднага, докато беларуските военни сили са "проспали" влизането на дрона в строго забранената зона.

В Беларус все пак беше арестуван украински гражданин на име Николай Швец. Още над 20 души са обвинени за терористичен акт - наказателен състав, който може да доведе до смъртно наказание.

Беларуските държавни медии побързаха да отрекат, че А-50 е повреден, като казаха, че той лети "на бойни дежурства" след инцидента в летище "Мачулищи". Опозиционерите в Беларус обаче твърдяха, че машината е изпратена на ремонт в Таганрог заради повредите.

Разговорът между служителите на украинската Служба за безопасност е прихванат от американското разузнаване и е включен в засекретена справка за развитието на войната, представена на 1 март пред членовете на обединеното армейско командване на САЩ.

Няколко дни по-късно този документ - заедно с над 50 други страници с класифицирана информация - са разпечатани и качени онлайн от неизвестен извършител. Както The Economist коментира, това е най-сериозното изтичане на разузнавателни данни в Америка за последното десетилетие.

Течът на информация показва не само кого следят американските служби, но и как го правят. Описанието на анализа на СБУ за атаката срещу самолета в Беларус е маркирано не само като "строго секретно", но и като "si-g", или разузнаване със специални технически средства, като подслушване на телефони или проследяване на електронни съобщения.

Много от изтеклите документи описват конкретни съобщения между отделни личности или групи - включително сред руските военни и разузнавателни служби. Опасението е, че така Москва може да разбере какви са каналите, по които САЩ получават вътрешна информация.

BYPOL направи за смях Путин и Лукашенко, като приземи свой дрон върху руския шпионски А-50


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024
Важно днес

В ДПС вече не само се цепят, но и ще се съдят за клевета

Джевдет Чакъров ще заведе дело срещу Хамид Хамид

09:57 - 17.07.2024
Важно днес

Всички без ДПС на Пеевски са поканени на разговори от ПП-ДБ

Коалицията иска мнозинство за реформи, преди да получи втория мандат

09:49 - 17.07.2024