Коя е Рая Назарян - председател на 50-ия парламент? Снимка: © Народно събрание на Р България

Преди две години ГЕРБ-СДС представя четирима млади кандидат-депутати в листите си за изборите на 2 октомври.

Сред тях като "нова селекция в кастинга" е и Рая Назарян - поставена на второ място в листата на ГЕРБ-СДС за 24 район в София, след опитния депутат Тома Биков.

Тогава тя се представя като юрист с опит от повече от 10 години. Родена е във Варна, а юридическото си образование получава в УНСС.

Днес Назарян е най-новият председател на Народното събрание - част от списъка с потенциалните служебни премиери.

Кариерата ѝ започва от кантората на Менко Менков - адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и други кадри на ГЕРБ в годините.

Впоследствие Назарян създава собствено адвокатско дружество "Назарян и Георгиев", където неин съдружник е Тервел Георгиев, също депутат от партията в настоящия парламент.

38-годишната Назарян е народен представител в 48-ия и 49-ия парламент, но видимият скок в кариерата ѝ е в края на мандата на предишното Нродното събрание - тогава се издига до заместник-председател на парламентарната група. Това става след и благодарение на оттеглянето на Десислава Атанасова от партийните редици след избора ѝ за конституционен съдия.

Рая Назарян участва и в екипа, излъчен от Бойко Борисов, който преговаряше за несъстоялата се ротация на кабинета "Денков".

Името ѝ се оказа замесено в дело-шамар срещу енергийния експерт Илиян Василев.

То е заведено от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, негов адвокат е Назарян, а разноските и хонорарът на защитничката на Добрев се оказват платени от държавната субсидия на партията.

В навечерието на предсрочните избори на 9 юни Назарян разви тезата, че списъкът със санкционирани за корупция по глобалния закон "Магнитски", в който са председателят на ДПС Делян Пеевски и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, нямал стойност в България, защото властите в САЩ са били подведени от българи.

Според нея САЩ първо са наложили санкциите и едва след това са започнали да проверяват дали има доказателства.

"Списъкът "Магнитски" не е някаква юридическа форма, която да има стойност в България, за да започнем да я разглеждане и да правим анализи по нея. Не знаем дали има някакви доказателства за всичко това," заяви в началото на юни Назарян в ефира на Nova.

Преди първото заседание на новия парламент 38-годишната юристка беше предложена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за председател на парламента с условието, че или ще бъде избрана, или няма да има редовно правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024