Коя е съдийката, която ще разследва главния прокурор

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд (СГС) ще бъде първият магистрат с функции да разследва главния прокурор и от дейността ѝ би трябвало да стане ясно дали новият механизъм е работещ.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в крайна сметка назначи Талева за прокурор, който да разследва сигнали срещу временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Сигналите срещу него са подадени, докато беше заместник на отстранения вече Иван Гешев, и са свързани с имотното състояние на негови роднини, както и с аферата "Осемте джуджета".

Изборът на съдия Талева за специален прокурор може бъде обжалван в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Ако решението на ВСС влезе в сила, тя ще бъде назначена на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура.

След това всички нейни висящи дела като съдия в СГС ще бъдат преразпределени и ще започнат отначало. Става въпрос за 17 съдебни производства.

От думите на говорителя на прокурорската колегия Гергана Мутафова, цитирана от БНТ, става ясно, че в закона има пропуски, които ще трябва да бъдат наваксани. "За съжаление законът не казва нищо за делата на Талева. От назначаването ѝ за прокурор тя загубва качеството на съдия и не би могла да довърши делата, включително и тези, които са обявени за решаване, но по тях няма изготвени мотиви,“ казва Мутафова.

Коя е Даниела Талева

Даниела Талева е встъпила в длъжност като съдия в СГС през януари 2016 година. Тогава тя печели конкурс за първоначално назначаване, като и на писмения, и на устния изпит изкарва отлична оценка, свидетелстват публикации от това време. Става наказателен съдия.

Преди да сложи тогата, юристката от Петрич е адвокат. Няколко месеца, след като сменя страната, от която стои в наказателния процес, тя казва пред местния вестник "Струма": “Харесва ми работата, заради многото интересни и разнообразни казуси, които се разглеждат всеки ден."

Талева беше един ог 22-мата съдии, които заявиха, че биха искали да бъдат назначени за специален прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му, в случай, че срещу тях има сигнали за престъпление. Опцията е част от съдебната реформа, която прокарват мандатоносителите на настоящото правителство от ПП-ДБ, с подкрепата на ГЕРБ.

Талева бе избрана сред 22-мата чрез жребий.

Назначението ѝ обаче се спъна няколко пъти във ВСС, като мотивите бяха, че законът не е достатъчно ясен.

Сред 17-те наказателни дела, които Талева оставя недовършени, защото става специален прокурор, най-старото е от 2016 г., но самата тя го поема преди 2 години след отвод на предишния съдия по него. То е срещу Люба Петрова - бивш съдия от Районния съд в Раднево. Делото е за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления, припомня в. "Сега".

Останалите дела на Талева са от последните три години. По три от производствата е останало само да се напишат мотиви към решенията. Липсата им обаче значи, че те също могат да започнат отначало, пише още изданието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024