"Кръгом и бегом към март": Схватка за дарения и как главният здравен инспектор остана без заплата Снимка: © Парламент

Опитът на парламентарното мнозинство да компенсира гафовете около увеличените депутатски заплати насред кризата с Covid-19 доведе до още по-конфузна ситуация, в която политическият "алтруизъм" се оказа за сметка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В понеделник, малко преди полунощ, депутатите взеха решение да оставят без месечна заплата себе си, министрите, политическите им кабинети (т.е. зам.-министри и съветници) и ръководителите на държавни агенции. Периодът на лишаване на заплати е до края на извънредното положение.

Тези средства ще трябва да бъдат преведени по сметката на Министерството на здравеопазването, която би трябвало да покрива разходите на болници и лекарите, заети в борбата с епидемията от коронавирус.

Ангел Кунчев, който е част от ръководството на Националния оперативен щаб за Covid-19, е член на политическия кабинет на здравния министър Кирил Ананиев.

Решението на парламента го оставя без заплата за месеца, през който болестта би трябвало да достигне своя пик. Щабът за коронавируса работи в непрекъснат режим от края на февруари 2020 г..

Абсурдната ситуация стана повод за ироничен коментар от страна на ген. Венцислав Мутафчийски (началник на щаба и ръководител на ВМА):

"Обявихме кампания за събиране и на помощи за главния здравен инспектор. Остана без заплата, така че... ние ще отделим от нашите заплати, за да го компенсираме".

Недомислената мярка целеше да реагира на общественото недоволство срещу автоматичното вдигане на възнагражденията на висшия ешелон на управлението. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева първоначално определи като " Нецензурирано: Цвета Караянчева за депутатските заплати " призивите за замразяване на заплатите на нивото от края на 2019 г., но впоследствие се извини за думите си след "Недостойно и обидно за всички български граждани": Реакциите и извинението на Цвета Караянчева .

Казусът със заплатите и "задължителното" даряване доведе и до нов сблъсък между президента Румен Радев и Народното събрание.

По време на посещение в "Пирогов" по случай световния ден на здравето, Радев обвини народните представители в "суета и популизъм" заради публичността около даренията.

"Депутатите и министрите, които възнамеряват да дарят заплатите си към края на извънредното положение - аз го направих в началото му. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. Дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далече от камерите. Другото е суета и популизъм", каза Радев.

"Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение - кръгом и бегом обратно към месец март. Да съберат заплатите си и за месец март", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023