Снимка: © Парламент

Опитът на парламентарното мнозинство да компенсира гафовете около увеличените депутатски заплати насред кризата с Covid-19 доведе до още по-конфузна ситуация, в която политическият "алтруизъм" се оказа за сметка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В понеделник, малко преди полунощ, депутатите взеха решение да оставят без месечна заплата себе си, министрите, политическите им кабинети (т.е. зам.-министри и съветници) и ръководителите на държавни агенции. Периодът на лишаване на заплати е до края на извънредното положение.

Тези средства ще трябва да бъдат преведени по сметката на Министерството на здравеопазването, която би трябвало да покрива разходите на болници и лекарите, заети в борбата с епидемията от коронавирус.  

Ангел Кунчев, който е част от ръководството на Националния оперативен щаб за Covid-19, е член на политическия кабинет на здравния министър Кирил Ананиев.

Решението на парламента го оставя без заплата за месеца, през който болестта би трябвало да достигне своя пик. Щабът за коронавируса работи в непрекъснат режим от края на февруари 2020 г.. 

Абсурдната ситуация стана повод за ироничен коментар от страна на ген. Венцислав Мутафчийски (началник на щаба и ръководител на ВМА): 

"Обявихме кампания за събиране и на помощи за главния здравен инспектор. Остана без заплата, така че... ние ще отделим от нашите заплати, за да го компенсираме". 

Недомислената мярка целеше да реагира на общественото недоволство срещу автоматичното вдигане на възнагражденията на висшия ешелон на управлението. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева първоначално определи като " Нецензурирано: Цвета Караянчева за депутатските заплати " призивите за замразяване на заплатите на нивото от края на 2019 г., но впоследствие се извини за думите си след "Недостойно и обидно за всички български граждани": Реакциите и извинението на Цвета Караянчева

Казусът със заплатите и "задължителното" даряване доведе и до нов сблъсък между президента Румен Радев и Народното събрание. 

По време на посещение в "Пирогов" по случай световния ден на здравето, Радев обвини народните представители в "суета и популизъм" заради публичността около даренията. 

"Депутатите и министрите, които възнамеряват да дарят заплатите си към края на извънредното положение - аз го направих в началото му. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. Дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далече от камерите. Другото е суета и популизъм", каза Радев.  

"Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение - кръгом и бегом обратно към месец март. Да съберат заплатите си и за месец март", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"