Красимир Вълчев: Вирусът не отслабва, но не може да затворим образователната система за 1 година Снимка: © Getty Images

„Нормално е родителите да са притеснени, но не може да затворим образователната система за продължително време – една година или година и половина, докато свърши пандемията“. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за NOVA.

Той обяви, че от 4 февруари в класната стая се завръщат 170 хиляди ученици и 30 хиляди учители. В рамките на две седмици ще се върнат учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас. След тях – отново за 2 седмици – присъствено ще учат 5-и, 10-и и 11-и клас, а после за същия период – учениците от 6-и и 9-и клас.

„Около 1000 са заявленията, подадени с молба децата да не учат присъствено, а да са само на онлайн обучение“, каза Вълчев. Добави, че от месец насам в присъственото обучение участват общо над половин милион ученици и учители от начален етап на образование.

„По-малките деца вече са в клас и данните показват, че не са толкова голям фактор за разпространението на заразата. Ако всички тръгнат заедно, това означава 1,1 млн. души в системата“, поясни той в отговор на въпрос защо ще се редува дистанционна с присъствена форма.

Според него училищата са подготвени със затегнати противоепидемични мерки. „Всички прозорци ще се отварят в междучасията, а големите ученици ще носят маски и в час. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9000 въздухопречистватели“.

„Нормално е родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца. Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”, добави Вълчев.

24% от хората, работещи в образователната система, са изявили желание да се ваксинират. Списъците продължават да се допълват и образователният министър изрази надежда, че все повече хора ще искат да се имунизират. „Радвам се, че преподавателите бяха включени в началните фази на ваксинация. Нямам никакви притеснения относно ваксините и ще се имунизирам, когато ми дойде редът”, каза той.

Вълчев добави, че училищата сами могат да избират дали да удължат учебната година.

„От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици. 313 училища с концентрация на деца от уязвими групи избраха да учат до юни, а през декември да дадат по-голяма ваканция”, обяви той.

След като преди няколко дни се заговори за по-ранно начало на учебната година – от 10 септември 2021, министърът каза, че няма да прибегне до този ход.

„Краят на учебната година не е фиксиран в закона и като министър имам право да го удължа със заповед. Но началото е фиксирано – 15 септември. Датата може да бъде променена само с поправка в закона, но нямам намерение да предложа такава промяна на това Народно събрание”, добави Вълчев.


Тя се казва Кейт Бингам и на нея милиони британци дължат ваксините си

Изключението "Занзибар" възмути туроператорите, затворени вече трети месец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Изборите ще се решат следобед, когато колебаещите гласуват

Агенцията отчита, че към 15.00 часа избирателната активност е малко по-висока спрямо данните от същия час на 2 октомври

15:35 - 02.04.2023

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023