Предложението на ГЕРБ за свикване на избори за Велико Народно събрание претърпя крах в пленарната зала почти три месеца след внасянето на проекта за нова конституция. 

Само 111 от нужните 160 гласа за начало на новата конституционната процедура бяха събрани при гласуването на 25 ноември. 

Веселин Марешки, който подписа проекта на ГЕРБ, без да го прочете, и съпартийците му от "Воля" този път се въздържаха при гласуването, с което лишиха управляващите дори от минималното необходимо мнозинство за законова инициатива. 

ДПС и БСП гласуваха "против", както се очакваше. 

Конституцията на ГЕРБ разочарова Венецианската комисия

Инициативата за нова конституция дойде в разгара на антиправителствените протести през август 2020 г. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска начало на процедура за свикане на Велико Народно събрание - ход, който протестиращите и опозицията отхвърлиха като опит за "тупане на топката" до края на мандата и заобикаляне на исканията за оставка на кабинета. 

Първият проект на ГЕРБ за конституционен текст съдържаше толкова много слабости и грешки, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов беше принуден да подаде оставка. 

"Поправеният" текст едва си проправи път в Народното събрание с помощта на подписи от "Воля" и двама независими депутати - Спас Панчев и Ангел Исаев. ГЕРБ и "Обединени патриоти" не разполагат с чисто парламентарно мнозинство, откакто депутатите от квотата на "Атака" бяха отстранени от групата на по-малкия коалиционен партньор. 

Единственият начин за прокарване на избора за ВНС беше да се осигури подкрепа от страна на БСП - нещо, което най-голямата опозиционна група твърдо отказа да направи. ДПС също се обявиха против експериментите с основния закон. 

Аргументите на ГЕРБ за форсирането на избори за ВНС: "Конституцията не е Библия, за да не може да се променя", каза Тома Биков. 

 "Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение, с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българските граждани да могат да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея. Не мисля, че това е лоша инициатива", каза той, преди провала на гласуването. 

"Конституционният кьорфишек, каквото по същество са двата проекта, в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията. В края си явно търси отново да отвлече вниманието. Този път от влошаващата се здравна, социална и икономическа криза. Нито така нареченият рестарт успя да замете следите на порочните действия на институциите във връзка с върховенството на закона, нито сегашният предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата", репликира Крум Зарков (БСП). 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова ГЕРБ да демонстрира, че умее да спазва действащата конституция, преди да се амбицира за предлагането на нов проект. 

Дори комисията на Десислава Атанасова, която трябваше да събира експертни мнения по внесеното предложение, беше атакувана пред Конституционния съд от страна на президента Румен Радев заради надвишаване на допустимия мандат. Решението на КС по казуса все още не е произнесено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"