Spiegel: "Алтернатива за Германия" е съгласувала действията си с агент на руската ФСБ Снимка: © Getty Images

Политици от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) са съгласували с руската контраразузнавателна служба ФСБ своите позиции срещу финансовата и военна помощ, която Берлин изпраща на Украйна.

Това разкрива съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel, в което участва и българинът Христо Грозев.

Контактът на AfD със служители на ФСБ е 52-годишният Владимир Сергиенко - роден в Украйна съветник на депутата Ойген Шмит (на снимката). В края на 2023 г. Сергиенко получи забрана да стъпва в Бундестага, след като беше оценен като заплаха за сигурността.

Според разследването на Insider и Spiegel, той попада под подозрение през август, след като са засечени негови имейли и текстови съобщения до предполагаем агент на ФСБ, известен само като "Алексей".

Истинското име на „Алексей“ вече е разкрито като Иля Вехтомов, роден през 1987 г., офицер от Пета служба на Федералната служба за сигурностна Русия - една от агенциите-наследници на КГБ от съветската епоха.

  • Въпреки че ФСБ отговаря до голяма степен за вътрешната сигурност и контраразузнавателните дейности в Русия, Пета служба, създадена през 90-те години на миналия век, действа като нейно външно разузнавателно звено.
  • Владимир Путин възложи именно на Пета служба да дестабилизира украинската страна политически в навечерието на пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г.

Самоличността на Вехтомов е потвърдена чрез телефонни метаданни.

От тях става ясно, че той поддържа постоянна връзка с десетки други известни служители на ФСБ. Сред тях е и Владимир Петровски, началник на Девети отдел на Департамента за оперативна информация (ДОИ) на Пета служба. Девети отдел отговаря за събирането на разузнавателна информация за Украйна.

Изтекли съобщения, с които журналистите разполагат, показват, че след началото на инвазията Сергиенко е предприел преки действия, насочени към възпрепятстване на отбранителните усилия на Украйна, именно по искане на своя ръководител от ФСБ.

Под ръководството на Вехтомов Сергиенко инициира съдебно дело, чиято цел е да спре или забави германската помощ за Киев.

Привидно, той го прави с аргумента, че канцлерът Олаф Шолц не е получил необходимите одобрения от Бундестага, преди да изпрати основни бойни танкове "Леопард 2" за Украйна.

На 1 март 2023 г. Сергиенко съобщава на Вехтомов: "Работата на правителството ще бъде възпрепятствана. Тази ситуация е изгодна за нас, защото танковете или ще бъдат доставени много по-късно от планираното, или ще бъде наложена съдебна забрана. За да поддържаме тези действия, се нуждаем от следното: одобрение, медийна подкрепа, финансова подкрепа".

Той добавя още, че "един член на Бундестага ще подпише подготовка на съдебния иск. Отделно ще бъдат използвани запитвания и отговори на депутати от изследователската служба на Бундестага".

Сергиенко е искал 93 000 долара от Вехтомов, за да финансира кампанията за съдебно оспорване на решението чрез наемане на "престижна адвокатска кантора с няколко юридически специалисти".

През юли парламентарната група на AfD наистина подава жалба до Федералния конституционен съд на Германия. В нея се твърди, че правителството няма право да изпраща военна помощ на Украйна, без съгласието на Бундестага.

Парламентарната група на AfD обаче отрича да има връзка между този иск и общуването на Сергиенко с Вехтомов.

В отговор до Der Spiegel фракцията твърди, че само тя покрива разходите за съдебния иск, който е подаден в град Карлсруе.

Според AfD, целта на делото не е била да се забавят доставките на танкове за Украйна, а по-скоро да се изяснят конституционните права на Бундестага по въпроси, свързани с предоставянето на помощ за сигурността на чужди държави.

До момента Германия е изпратила 18 танка Leopard 2 на Украйна. Очакваше се те да помогнат на Украйна да постигне териториален напредък на бойното поле през 2023 г., но забавянето на доставката им се посочва като една от причините, поради които в крайна сметка контраофанзивата на Киев започна твърде късно.

На 3 май Вехтомов пита сътрудника на AfD: "Между другото, има ли напредък по активните мероприятия?" - термин от съветско време, използван като синоним на тайни политически операции на тоталт

Сергиенко е пътувал 18 пъти до Русия от началото на войната. Той лети до Москва на 23 февруари 2022 г. - в деня след руското нахлуване в Украйна. Вехтомов е организирал и еднодневно посещение за Сергиенко и друг служител на AfD Бернхард Улрих Йоме до Сочи на 6 юни 2023.

Депутатът Шмит отказва да коментира данните за връзки на сътрудника си с руските служби за сигурност, като твърди, че твърденията били "неоснователни".

Фактът, че е наел Сергиенко на работа, е позволил на сътрудника да получи свободен достъп до целия Бундестаг. Единствените ограничени зони са частният клуб на депутатите и председателския етаж.

Преди седмици партията отново попадна в окото на бурята - над 100 000 души протестираха в цяла Германия, след като разследване на Correctiv разкри как политици от AfD са обсъждали план за масови депортации на чужденци от страната, ако формацията си пробие път в управлението в няколко провинции тази година.

Татяна Жданока - евродепутатката от Латвия, осветена като агент на руската ФСБ


100 000 на протест в Германия срещу плана на крайната десница за "ремиграция"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024