Татяна Жданока - евродепутатката от Латвия, осветена като агент на руската ФСБ Снимка: © The Insider

Латвийската евродепутатка Татяна Жданока беше поставена под специална проверка на Европарламента, след като международно журналистическо разследване я освети като агент на руската Федерална служба за сигурност.

73-годишната Жданока е член на ЕП от 2004 г. и е една от отявлените защитнички на режима на Владимир Путин.

Тя е представителка на партията "Руски съюз на Латвия" и не принадлежи към нито една политическа група в Европейския парламент. Латвия е държава с около 1,9 млн. души население, от които 25% са етническо руско малцинство.

Разследващата медия The Insider, както и още три издания от Латвия, Естония и Швеция разкриха изтекли имейли на Жданока, в които тя пише писма на контактните си лица в руската ФСБ. Жданока е ползвала свой мейл адрес в руския домейн yandex.com.

Разследването показва, че тя е провеждала срещи с офицери от руското разузнаване в Москва и Брюксел, както и че е искала пари от руски източници за политически прояви и събития в чест на Съветската армия.

Жданока е участвала и в демонстрации в защита на друг литовски дилпомат на име Алгирдас Палецкис, който бше осъден през 2022 г. за шпионаж в полза на Русия.

Съавтор в него е бил Христо Грозев. Пред Нова ТВ той коментира, че част от нейната активност в ЕП би могла да се разглежда и като легитимна политическа дейност в защита на интересите на руското малцинство в Латвия, но други действия "предизвикат много въпроси - като прожектирането в ЕП на конспирологични филми, в които се опитваше да се хвърли съмнение върху официалното разследване на сваления Boeing през 2014 г. (което доказа вината на руски сепаратисти в Украйна, б.р.)".

"Съвсем случайно в разследване на друга руска шпионска група, която се нарича "Пети отдел на ФСБ", открихме кореспонденция на генерал с г-жа Жданока. Това беше хем шок, хем предсказуемо - защото обясни години на доста странно нейно поведение", каза той.

"Това не е просто кореспонденция между близки познати или хора, които някога са работили заедно. Говорим за отчетна дейност. Тя праща файлове със заглавие "отчет", в които казва какво е направила през този месец. Иска пари за финансиране на определени дейности, договаря срещи на секретни места - дейност, която много трудно може да бъде обяснена по друг начин, освен като дейност на агент за една чужда шпионска служба", каза Грозев.

Евродепутатката е от руски произход, получава латвийски паспорт едва през 1996. Кариерата ѝ в политиката е посветена на лобизма в полза на позициите на Кремъл. Още през 80-те тя става съпредседател на организация, която се противопоставя на независимостта на Латвия от СССР.

През 2009 г. тогавашният руски посланик Георгий Мурадов открито призовава руснаците в Латвия да гласуват за Жданока.

Подобен тип недопустима агитация си позволи да направи през 2023 г. и Елеонора Митрофанова в интервюто си за Мартин Карбовски - в случая, в полза на "Възраждане".

Тя е сред европейските политици, пътували до Крим като "международен наблюдател" на непризнатия референдум за присъединяване на украинския полуостров към Русия.

Тогава ОССЕ не изпрати своя мисия, защото референдумът се проведе под руски военен контрол и в противоречие с украинската конституция. Но отделни политици от европейски държави - вкл. от България - заминават за Крим. Сред тях са петима депутати от "Атака", покойният вече Павел Чернев, националистът Симеон Костадинов, хора от "Движение Русофили" на Николай Малинов, както и Александър Симов, който по това време е журналист в "Дума" (по-късно и депутат от БСП).

Още през 2014 Жданока е поставена под разследвана на службите за сигурност на Латвия заради подозрения, че е агент на влияние на Русия. Сигналът тогава е подаден от друг латвийски евродепутат, член на ЕНП.

През 2022 г. Татяна Жданока е сред 13-те членове на Европарламента, които гласуват против резолюцията, осъждаща руската военна инвазия в Украйна.

Грозев посочва, че са търсили данни за нейна евентуална шпионска дейност след 2016 г., защото едва след този период Латвия е криминализирала това.

"Ние наистина открихме и кореспонденция след 2017 г., така че в момента очакваме действия на латвийските власти", каза Грозев.

Председателят на ЕП Роберта Мецола публикува позиция, в която казва, че приема много сериозно твърденията за незаконна шпионска дейност на Татяна Жданока. Тя ще свика парламентарната комисия за кодекса на поведение на евродепутатите да поеме случая.

Мецола планира и да обсъди скандала с председателите на парламентарните групи, въпреки че въпросната евродепутатка не принадлежи към нито една от тях.

The Insider посочват, че от 2022 г. в Латвия действа нов законов текст, който забранява на прокремълски партии или кандидати да участват на избори. Те коментират, че промяната е смятана за "вдъхновена" основно от дейността на Татяна Жданока. Поради тази причина тя повече няма право да участва на Европейските избори през юни 2024.

Още през 2002 г. Латвия е опитвала да сложи край на политическата ѝ кариера заради принадлежността ѝ към Комунистическата партия, направила опит за преврат в страната през 1991. Жданока не е допусната до националните избори и е отстранена от общинския съвет на Рига. Европейският съд по правата на човека обаче осъжда Латвия да ѝ плати обезщетение и изпраща делото за преразглеждане, като впоследствие тя си възвръща пълните изборни права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024